2021-09-08
中秋节快到,月饼开始宣传。讲到月饼,呢个品牌系香港人眼中依然有地位,原来佢哋系湾仔亦有茶室,品茶之余亦设膳食,今日经开湾仔,就上嚟试试。【怀旧感】上一层楼层,打开旧式木门可到餐厅,光猛格局与怀旧窗台出奇地相衬,格仔地砖保留得得宜,抢眼又有味道。【午餐】午市套餐只得图中三个选择,宏观四周,三个都平均有客人点选,如果唔啱食就可以打开餐牌单点,但以小食、甜品为主,眼前客人清一色点套餐。【海南鸡饭】鸡已去骨,啖啖肉,鸡味一般,但口感可以,起码唔太韧冬瓜汤,清甜,味精味唔浓(唔期望系零),起码唔会太咸油饭,普通鸡油饭,少少咸,比相像中好食,饭粒弹牙,幸好不是东南亚风味,无椰香是优点(小编不好椰油饭)【蒸鲷鱼柳什菌汁】上枱先发现系配白饭,无预计过要食饭,幸好饭量不多。鱼沾粉后煎香,淋上什菌汁,粉浆比我预期中有落差,而什菌汁…. 似牛油加柠檬汁混合,但又带唔出好味感觉,葱碎就更加夹唔埋…….最后全「自助去皮」式进食。去皮隔汁后鱼肉keep到鲜滑,普通嘅鱼柳味啰!值得赞系配菜车厘茄与翠肉瓜,煎得香又不过火,上碟仲保持热度。【餐饮】套餐包冷热饮品,奶茶咖啡柠茶柠水,冻饮未有附加收费,但又未能加钱转餐牌上
【怀旧感】
【午餐】
【海南鸡饭】
鸡已去骨,啖啖肉,鸡味一般,但口感可以,起码唔太韧
冬瓜汤,清甜,味精味唔浓(唔期望系零),起码唔会太咸
【蒸鲷鱼柳什菌汁】
上枱先发现系配白饭,无预计过要食饭,幸好饭量不多。
【餐饮】
套餐包冷热饮品,奶茶咖啡柠茶柠水,冻饮未有附加收费,但又未能加钱转餐牌上嘅特饮,有少少可惜。
冻奶茶冻柠茶,靓靓双层玻璃窗,环保纸饮筒,糖水上枱时已落,少甜走甜请早扬声。
下次想试下午茶,由3:15pm开始