2022-10-11
小弟甚少出嚟旺角,怕人多,出亲嚟就喺行「女人街」、「波鞋街」,主要都喺添少少装备。而出开嚟都会周围打个转,每次出嚟都发觉开咗好多新餐厅,行到嚟豉油街,睇见呢一家以杏仁为主题、门面好清新嘅港式糖水铺,晌门口望两望,觉得啲款式又几特别,所以,胆粗粗一试。里面地方细细,一室以白色为主调,加上木系枱櫈,装潢清新,明显对象都喺一众年青人。此外,开放式厨房,睇到师傅仔整甜品,睇到里面卫生企理。晌门口睇以为唔多嘢,入到去坐低,再慢慢睇个餐牌,原来有几多选择,话港式糖水铺,但卖嘅款式都有亮点,类别包括足两燕窝系列、椰皇炖双皮奶系列、鲜果爽冰系列、杏仁茶吸吸杯系列、水果吸吸杯系列、木莲冻系列、传统港式糖水……等等。此外,更有一组「杏」福加配,可以选择额外加配心水食材。芒椰木莲冻 $62一心一意入嚟试木莲系列嘅糖水,小弟都算食唔少甜品啦,木莲都喺第一次听,所以甚好奇喺乜嘢,而拣呢款喺因为有芒果啰。以木莲冻做底,并配搭上芒果爽冰、芒果粒、4色小芋圆、椰果,大大份一大木碗,又洒上少少杏仁碎做装饰卖相非常讨好。咪谂住卖到六十几蚊好似好贵,其实,份量都够两个人「些牙」架。先试啲木莲冰,与其话似仙草,个人觉得似龟苓
芒椰木莲冻
既然呢度主打「杏」,无理由唔试番一款以杏为主角嘅嘢架,就拣一款杏仁茶饮,口味就以配上小弟至爱嘅芒果。先啜一口杏仁茶,哗!𠮶一层杏仁味极之强,浓郁到不得了,口感细滑;而下面睇都睇到有好多芒果肉,香浓清甜,好似啜极都有,仲加埋咬口嘅白玉小丸子,可以讲喺多重享受。事后店员讲,佢哋嘅杏仁采用美国大龙杏,再几重过滤,所以,先做到咁细致。
吕宋芒小丸子杏仁茶吸吸