2021-07-13
12.07.2021今晚约咗好耐无见嘅旧同学,上网揾到呢间话又好食又特别,有雀笼般嘅座位,而且要专登订定位。去到位于荃新天地一期嘅Deer Kitchen,地方采光足够,宽阔舒适,有木制、挂天花鹿嘅装饰。最吸晴当然系一入门口嘅鸟笼,可以坐二至四人。笼内除了坐得舒服嘅沙发,还摆放鹿嘅咕𠱸。唔怪得咁受欢迎,影相打卡无得输。这间餐厅连食物同饮品餐牌都特别漂亮,未饮未食都觉得赏心悦目,佢哋Set dinner好抵食,二百几蚊已经有汤、前菜、主菜同饮品。惟一可惜系唔可以加钱转特饮,见餐牌张相好靓。佢主要提供电子落单,好方便。Set dinner真系好丰富同几好食,我哋两个人叫咗两个set,生蚝做紧特价,$10/一只,好抵好想试,但最少要六只,所以谂住食食下个肚还有空间先叫,结果最后当然无叫,太饱了。晚餐:野菌汤x2: 稀稀地,似足亚妈煲嘅菜干粥,呢个系惟一被朋友嫌弃嘅菜式,话唔够creamy; 但好处系唔会滞,清淡啲。巴马火腿芝士脆片蜜瓜:ham加密瓜,平常一般咸咸地,个芝士脆片薄薄地,唔多脆虾肉牛油果芒果他他:呢个反而好好食,酸尾尾好开胃香煎北海道带子黄金蟹肉扁意粉:朋友平时对海鲜容易敏感,反
晚餐:
虾肉牛油果芒果他他:呢个反而好好食,酸尾尾好开胃
香煎北海道带子黄金蟹肉扁意粉:
朋友平时对海鲜容易敏感,反而呢个蟹肉少少地放喺意粉面,佢就OK;带子好味,但只得一粒。
慢煮纽西兰牛柳伴香煎砵酒鹅肝:
肉质淋淋地几好味,鹅肝浓味吸引,正呀
热蜜桃茶:茶包,清清地,唔会太甜,送美食刚刚好
服务很专业,记录到步好认真,不断帮手拍照,常常来收食好嘅碟子,但有时又太勤力,好似感觉赶住走,又无其他食客等候中,但都要称赞及欣赏佢哋的殷勤工作态度。
食物质素佳,环境优美漂亮,服务又优质,实在值得推介嘅餐厅!
晚市套餐B(餐)
香煎北海道带子黄金蟹肉扁意粉
巴马火腿芝士脆片蜜瓜
热蜜桃茶
野菌汤
晚市套餐D(餐)
慢煮纽西兰牛柳伴香煎砵酒鹅肝
虾肉牛油果芒果他他