2016-06-14 565 浏览
之前去东京公干,已经去过京林屋「朝圣」,对佢既抹茶甜品一试难忘,今次黎到香港开店,究竟味道有无走样?几钟意呢度既装修,简约既木色系,同日本差唔多。两个甜品控,打开餐牌咩都想试,最后叫左四款,饱到反艇!「香港限定芭菲」($98),呢个系必食推介,因为材料真系异常丰富:抹茶雪糕、抹茶蕨饼、糯米丸子、蛋糕、啫喱、红豆、忌廉、士多啤梨,可以一次过满足好多个愿望!抹茶雪糕够香滑,抹茶味浓,有奶香,正! 抹茶蕨饼有D似蒟蒻,清淡既抹茶味,完全系另一种口感; 糯米丸子软绵绵够烟靭;士多啤梨有少少果Jam Feel,好幸福既甜味,整体上感觉好好。「焙茶芭菲」($88) 既阵容都唔弱:焙茶雪糕、云呢拿雪糕、糯米丸子、梨子肉。焙茶雪糕既茶味更浓,无抹茶咁甜,如果男仔唔太好甜,呢个都应该啱食。「抹茶卷蛋,配玫瑰苹果煎茶」($108),卷蛋好松软,忌廉够滑,抹茶味香浓,好得;比起刚才既芭菲,呢款抹茶雪糕既颜色更深、抹茶味更香浓。同一款卷蛋我响东京都有食过,觉得香港店同东京店一样做得出色,完全无走样。呢个套餐可以自选煎茶,旁边有个漏斗,俾你计算焗茶既时间,相当细心。煎茶系茶叶黎,可以冲三杯左右,淡淡既果味,解甜
几钟意呢度既装修,简约既木色系,同日本差唔多。
两个甜品控,打开餐牌咩都想试,最后叫左四款,饱到反艇!
呢个套餐可以自选煎茶,旁边有个漏斗,俾你计算焗茶既时间,相当细心。煎茶系茶叶黎,可以冲三杯左右,淡淡既果味,解甜腻一流。
「抹茶芝士蛋糕,配葡萄煎茶」($108),估唔到抹茶原来同芝士味可以咁夹,芝士蛋糕好Rich,都几饱肚,饼底够脆,好食!