2016-11-12 1098 浏览
平时成日经过都冇咩冲动入去,今日经过见到两个笃住拐杖的老人家推门入去,搞到我都忍唔住跟入去。一坐底见到D阿姐同D客完全系街坊式谈天说地,好有亲切感。食物种类颇多,全部写晒系墙上。人总是眼阔肚窄,叫咗咸豆浆、四只生煎包、八只小笼包同鸡丝粉皮。咸豆浆碗中加上满满的油炸鬼,香口而豆味浓郁,而生煎包同坊间的大不同,底部煎得香脆而内里少汁。小笼包皮薄而多汁,加上黑醋姜丝,一口一只,D汁系口度喷出黎,食到停唔到口。呢个鸡丝粉皮极之好味,D花生麻酱分开上,钟意食几多自己加,每条粉皮沾上酱汁之后,香口又爽滑,好似唔使吞咁就跣入喉咙,完全可以唔使理D鸡丝老实讲一间冇门面又冇宣传的小店,都有如此水准,完全靠一班敬业乐业的幕后无名氏默默耕耘,那份对食物的执着,绝对值得我地尊重。

2016-11-12
$120 (早餐)
  • 咸豆浆
  • 鸡丝粉皮