2019-05-02
一班人最开心就系去食好嘢,喺长沙湾同埋荔枝角附近有一间叫做梅花村小馆我已经系第二次去光顾,𠮶度嘅食物可以话系相当高质,最近仲得到第19届金马奖,店里面嘅厨师可以话系名不虚传。今日同咁多位朋友一齐食饭梗系试吓佢啲特色套餐,呢度最出名嘅系鹅肝拼盘,真系大大份分量十足鹅肝口感细致够滑,食落去我味十足配上少许酒,齿颊留香,里面仲有鹅掌同豆腐,加上香喷喷的卤水汁,非常吸引。黄金脆皮豆腐亦系相对受欢迎,佢嘅摆碟非常之精心设计,有一座假山假石,配上青瓜搭出嚟嘅千层塔,好有诗情画意。黄金色的豆腐,脆口又美味,而且形状小,一口就吃得到,方便非常。竹笙蟹肉雪燕羹,这个对女士十分补,它具有丰富的雪燕,蟹肉竹笙完美融合在羹内,啖啖肉,不用添加任何调味料,也很够香够好味了。其他食物亦非常高质,如骨香苍鱼片、碧绿川椒鸡、蜜饯梅花骨和黄金煎伊面,也很有潮州风味。而甜品方面,反沙芋很像一口朱古力,吃下去时外面是脆的,就算捧着肚子也得吃下去,因为真的十分好吃,有点像椰丝糖,但又不会太甜,是晚餐上必备的点缀。
其他食物亦非常高质,如骨香苍鱼片、
碧绿川椒鸡、 蜜饯梅花骨 和黄金煎伊面,也很有潮州风味。而 甜品方面,