2025-03-09
由细到大都唔知喺旺角留低咗几多脚毛,所以旺角对我嚟讲系一种情怀,而另一种香港情怀,就系港式铁板餐。呢个地方同呢种菜式,都令我引以为傲。呢度有间 2003年已经开咗嘅铁板餐,红色嘅格仔枱布,古典嘅铁窗装饰,最唔紧要系铁板嘅嘶嘶声,扣人心弦。 🍖肉眼配牛脷铁板餐,肉眼扒做得好腍,牛肉劲厚,无根,所以食得好舒服,唯一缺点亦都其实系优点,就系好大块,咁就算肉质几腍,排牙要长期郁动,都总系会攰㗎,所以食埋薄切啲嘅牛脷就啱啱好,俾牙齿有休息时间,因为刚好相反,牛脷爽口弹牙,咀嚼嘅动作唔同咗,牙较就冇咁攰。两样嘢真系绝配。 🍖呢度可以拣烧汁或者黑椒汁,最期望嘅画面就梗系将个汁倒落去个铁板度咋咋声𠮶一刻啦, 好治愈㗎嘛。但系估唔到佢连甜品,都系会嚟到你面前,倒花奶系啫喱上边,你知食嘢其实仪式感好紧要㗎喇。啫喱够晒结实,里面有劲多果肉,配合埋个花奶真系一绝。 🍖最后就系饮品,食铁板餐饮红豆冰是常识吧。但系佢嘅红豆真系值得一提,我影咗张close up嘅相,你睇吓啲豆爆开个样,就系咁样先至可以起沙,有绵滑嘅感觉。 简单一个铁板餐,其实真系唔简单架。
简单一个铁板餐,其实真系唔简单架。