2008-10-26 11 浏览
呢排, 我好畀心机来openrice写食评, 不是有得分, 而是, 太桥, 几乎餐餐都有新奇刺激的遭遇。像九龙城的回味馆, 好耐之前食过一次, 记忆中系蒸食肉饼等港式小炒, 都几ok, 又留意到它有不少川菜, 反正前日先在佐敦新过一间新开的川菜(相聚小厨), 今晚不妨又试下这间的水准如何。结果如下:1 夫妻肺片 ---------- 明明是属于前菜的冷盆, 偏偏是最迟来的。味道方面, 只有蒜茸味, 没有辣味, 连死辣都没有先至出奇!2 辣子鸡丁 ---------- 也是不辣的, 但炸得几好, 冇焦味, 反而好似有d蒜茸牛油味, 但至少系合格的, 你食得辣就不妨叫佢加辣吧! 3 水煮牛肉 ---------- 终于都讲到主角了! 此道菜一捧上来, 外观很像样, 但系, 一挟块牛肉一咬, 咦, 浸味咁似 ........... 午餐肉??? 佢d牛肉系揾咩腌? 可以腌出午餐肉味来? 其他配菜除一般的大豆芽和苕粉, 还有离奇地出现的白菜仔(?), 而它们都系可以吸辣的, 只系, 浸午餐肉味影响了所有食物的味道。算吧啦, 下次都系食番港式小菜, 好地地做咩要去求证佢个厨系咪识整川菜? 最搞笑

结果如下:

算吧啦, 下次都系食番港式小菜, 好地地做咩要去求证佢个厨系咪识整川菜? 最搞笑仲系, 三道菜个样, 其实同正宗川菜几乎一样, 但味道却不是那回事了!