餐厅: 殿 大喜屋
资讯:

食过「大喜屋」、「乐天大喜屋」,系未食过「殿大喜屋」,一直都好想试下又有咩分别,话明系「殿」,即系高级版本,一于一探究竟!环境一如既往,「大喜屋」既店舖都系好大间,全部卡位,而且座位宽敞,坐得舒服,就算2个人既坐位都好大,叫多左野食都唔怕张枱放唔哂。收费之前去「大喜屋」仲系填餐纸,依家都改左用QRcode,环保好多,餐厅亦悭好多印刷成本。自助区系我心中大喜屋既自助区都算系佢招牌之一,因为自助区已经有好多野食,冷盘有青口、螺肉、三文鱼等等,热食有小丸子、芝士焗肉丸、瑞士鸡翼等等,点少得饮品同甜品!饮品有红酒、白酒、梅酒等等多款酒类任饮,大量罐装饮料,甜品柜都有好多个,仲有品牌雪糕任拎。仲有一个区系专门做手卷,即叫即制,仲有供应时段,几特别。刺身种类繁多,三文鱼、油甘鱼、带子等等,回本之选有松叶蟹脚刺身、𫠒红鱼、拖罗、池鱼王,仲有海胆!三文鱼、油甘鱼都系厚切,带子虽然薄但好鲜甜,松叶蟹脚刺身还可以,𫠒红鱼系一客咁上,几清爽。本身怕海胆会腥,但唔会,推荐食千层海胆杯,仲有三文鱼、蛋丝系入面,口感丰富!寿司超多选择,估唔到连高级既赤醋寿司都有,仲有火炙寿司、卷物、军舰,特别有「赏花祭」,赏花祭

收费

酒类、热饮
自助饮品区
自助冷盘区食物

即点即制手卷

仲有一个区系专门做手卷,即叫即制,仲有供应时段,几特别。

刺身
一口海胆饭、刺身
𫠒红鱼刺身
千层海胆杯

寿司
各式寿司

超多选择,估唔到连高级既赤醋寿司都有,仲有火炙寿司、卷物、军舰,特别有「赏花祭」,赏花祭系用刺身砌成花既造型,有我钟意食既蛋卷寿司!几特别同几有心思。

一品料理、烧物
咖哩蟹
一口牛
羊架
烧帆立贝
烧芝士虾
秋葵
花胶鸡汤

点少得叫咖哩蟹食!十分入味,而且一客入面都有蟹钳,仲有花胶、一口牛、黄金螺、羊架等等,烧物有我又系好钟意食既秋葵、翠玉瓜、菠萝等等,烧得几香,烧芝士虾落足芝士,芝士迷一定要食。仲有锅物、面类等等,太饱肚都冇叫,只系试左客花胶鸡汤,都几浓味足料。

炸物
天妇罗
吉列蚝

有天妇罗、芝士年糕、吉列蚝等等,冇食好多,试左天妇罗同吉列蚝,都唔会好油溢,吉列蚝炸到好脆好香口。

铁板
和牛网烧

得一款,就系叫和牛薄烧,牛肉质量以放题来说都可以,薄切不乏口感且无渣,都值得食。

甜品
自助甜品区

自助区既选择好多,有朱古力蛋糕、马卡龙、糯米糍等等,唔少得品牌雪糕,同普通大喜屋唔同既系佢系任拎,而唔系只包一杯,呢间「殿大喜屋」定价最贵,我估雪糕任拎都系原因之一。

总括而言,唔同级别既大喜屋所食既野系有少少分别,呢到有海胆、蟹脚、赤醋寿司任食,再加品牌雪糕任拎,特选时段有85折,计返都唔系贵太多,钟此食下限定食物同高级少少食物既朋友拣呢间就岩哂啦。
2019-07-03
𫠒红鱼刺身