2024-02-14 800 浏览
早前经过呢间舖,呢一日决定去呢间舖食午餐,去缅怀以往在湾仔店吃过的味道。这家店的座位比湾仔的更少,但相同的是依旧很多人,虽然它不是位于主要街道上。这家店,我以往最喜欢吃的是及第粥及炸鲮鱼球,而最有特色的是爽滑鱼皮。记得当年吃的及第粥是廿蚊,炸鲮鱼球及爽滑鱼皮依稀记得是跟及第粥差不多价钱,但时至今日,及第粥已升价至四十蚊一碗,而炸鲮鱼球及爽滑鱼皮则同样升至五十二蚊一客,在如今荷包大缩水情况下,只能鱼如熊掌,选了最想试的及第粥而放弃其余两样美食。粥上来,循例拍照后,先试猪膶,呢间店做得比较老,唔够滑,粉肠及猪肚还可以,而且份量还算充足,要数到最甩色嘅,一定系以往湾仔店最好食嘅猪肉丸,呢间店舖嘅size唔单只比湾仔店细,而且仲只系得一粒,同当年湾仔店比,相距甚远。当然,或者依家搬咗位置嘅湾仔店水准同样下降亦未定。睇返佢哋嘅餐牌,似乎午餐仲吸引,$56有𩠌有饭,仲有油菜或例汤,下次会试下,但及第粥就免啦!