2022-09-14 430 浏览
看到有食评说呢间米线舖系 20  年老店.我心谂, 应该吾止吖嘛,   30 年或以上,  都可能有.𠮶时, 依家7.11 个舖位仲系已结业的"智多星" 快餐店卖杂扒饭 (后来先搬去呢间舖对面) ,   斜对面街角𠮶时都仲未系教会,  系电影院嚟,  但竞争力跟吾上,  试过一轮" 一张戏票全日任睇爱情动作片"  , 结果, 就算系播其他戏了, 咩台湾文青片 爱尔兰咖啡 轻舞飞扬,  我都吾敢入去睇,  心理上总形住张櫈有𠮶啲野.讲远左,  总之成条街,   历史悠久程度,  有得同呢间米线舖相提并论,  就系得隔离间粥舖.很久没来,  要了碗过桥米线,  和一碟炸鸡翼.和几廿年嚟一样,   都系先上米线和配料 ,  然后再上碗汤,  然后DIY 把所有野倒落碗汤到食.鸡肉到现在都系好食,  吾"鞋口" ,  腩肉都系,   不过汤头好似同以前有少少分别,  啲色好似浓左啲, 味道都有啲吾同左.至于炸鸡翼,  就真系以前好食啲,  以前个皮系炸到甘黄, 同埋啲浆冇咁厚身, 但里面啲鸡肉到依家仲系同以前一样咁juicy .如果下次再嚟,  会食黄鳝米线,   呢个真系似乎系香港咁多间米线
看到有食评说呢间米线舖系 20  年老店.
很久没来,  要了碗过桥米线,  和一碟炸鸡翼.

如果下次再嚟,  会食黄鳝米线,   呢个真系似乎系香港咁多间米线舖里,  少数会有,   以前食过N 次,  真系好食既.
如果再有第三次嚟, 就会食鸡肉鱼蛋火腿,   𠮶时真系要饮下个汤底,  睇下有冇变.

讲真, 如果呢间舖头啲野食吾系变得太大或变得太差,  都会继续食.
毕竟, 呢间舖由细食到大,  虽然现在搬了, 已好少嚟.

但食第一碗米线𠮶时,   都仲未有谭仔,    对米线既认知, 口味培育都是由呢间舖开始,

所以除左呢度, 平时真系好少食米线,  吾系想踩其他米线舖乜乜乜,  但真系对米线的口味喜好被这里定形了.
2022-09-04