2021-06-18
午饭嘅时间嚟到离西铁H出口约九分钟步程嘅元朗凤攸南街,食肆颇集中嘅地方拣饭聚点医肚。 被一所白色有着外国风情嘅西餐小店吸引住,推门入,餐厅虽小但座位还不太挤迫。怡人舒适带外国格调嘅装修,响住五六十年代旧式嘅英文音乐,好舒服好想喺度hea一阵。食物上台了,那英式炸鱼柳,鱼柳好大一块 忍唔住用手掌比一比, 结果比手掌还要大。 炸得松脆而又唔油腻,连薯条也不油,伴碟的沙律新鲜酱汁是葡萄醋酸酸的很开胃。朋友嗌咗杯西柚特饮,未饮单看都消暑开胃,热带风情满满的。说是用新鲜西柚调嘅顶部放咗一块烘过嘅西柚干果,可见有用心思 ,赞。我要嘅蔓越莓玫瑰绿茶用菱形切割嘅玻璃壸装住好elegant feel, 感觉自己唔系食下午而系叹紧英式下午茶,唔驶做中,hehe...我点了香烧猪肉眼肉桂苹果酱, 心想唔够饱,我哋可以如邻座加钱来一碟好大嘅薯条或者意粉,再唔系佢个法式嘅crepe都好似好吸引呀, 又多料又靓亦都系58蚊,仲好大一碟的。结果饮完一个浓厚,鲜味嘅南瓜汤,再食咗厚厚肉汁十足,烧到香喷喷猪肉眼及伴碟上的露荀及棉滑嘅薯蓉之后就打消咗呢个念头啦。肉眼应该未必系黑毛猪但似是全橡木果喂的天然猪,肉好有质感多汁
肉眼应该未必系黑毛猪但似是全橡木果喂的天然猪,肉好有质感多汁,冧得来有嚼劲, 配上肉桂苹果酱嘅酸酸甜甜好开胃。
这一餐食得真系舒心畅意。