2020-07-23 419 浏览
今日系荃新天地见到上海婆婆336,谂起自从屋企附近间上海婆婆执左后都好耐冇食过,于是入去回味一下。事前唔知道上海婆婆同上海婆婆 336有咩分别,后来上网睇话上海婆婆 336路线主打年轻人,味道会较清淡健康。我算系上海婆婆既常客,但一餐过后,老实讲,呢间分店系我食过味道最差既,好失望。336上海小笼包小笼包一笼4只,小笼包唔系即蒸即上枱,送到埋黎暖暖地,唔系热辣辣果种,外皮有d变硬,肉馅多汁,味道同集团其他分店一样,同样有肉膻味。黑醋同其他分店一样,仍然在水准之上。 6分婆婆怪味鸡呢道系冷盘菜式,刚上枱时睇上去好似几好食,骤眼睇有指天椒同辣椒油,应该好岩我胃口,而且分量颇多,第一印象满分!不过试食后真系鸡如其名,味道怪怪地,有轻微辣味,其他味道有d 抽像,讲唔出边度奇怪,唔可以话难食,但一定唔系好食。鸡肉鞋口,钟意挑战新口味既朋友可以试下。 5分百页结红烧肉整碟菜式用料丰富,有红烧肉.百页.冬菇.竹笋.毛豆。红烧肉炆得好冧,入味,但唔会似东波肉般油腻,百页结有嚼口,冬菇竹笋系炆煮既最好拍档。整体味道唔错,但略有偏咸,可以淡口返少少。净肥膏部位亦尽量唔好上碟。6分红油牛展拉面牛展切到好薄,

336上海小笼包

黑醋同其他分店一样,仍然在水准之上。 6分

婆婆怪味鸡

5分

百页结红烧肉

6分

红油牛展拉面

牛展切到好薄,影响左口感。红油虽然好多,睇上去好似好辣,其实唔会,但冇红油应有既香味,只有小小咸味。拉面软冧,唔爽口,整体麻麻地。
4分

总体而言:
味道:普普通通
性价比:价钱中挺,但质素跟唔上
服务:整体不错,唯系冇表明有限时情况下催交枱
环境:坐位宽敞舒服,不过枱底有酱汁纸巾,卫生待改善

2020-06-28