2016-07-21 347 浏览
自从吉野家出咗芝士鸡煲之后,我一路都好想试吓,上星期六终于氹到男朋友陪我去食。虽然系星期六,而且我哋喺旺角,但系上到吉野家都唔算好难揾位,而且呢度嘅装修每个位都有一个电磁炉,睇嚟呢度晚市应该净系做火锅。个芝士火锅好精致,有一块纸装住晒所有芝士同鸡件同埋芝士丸,上面仲沈左好多芝士粉同埋加左好多芝士碎,个餐会附送一杯汤,我而家谂返应该系食乌冬嘅时候先加,但系我惊个芝士太浓好容易会窿底,所以一开始就倒左一半落去啦。但系原来无论你家几多汤落去,最终都会好快窿底,都唔够10分钟,我已经闻到有阵唔应该出现嘅味,咁我就嗱嗱声食晒里面啲嘢先啦。鸡件都算嫩滑,加埋啲芝士真系一绝,但系我实在太早茄汤啦,令到啲芝士冇咁稠,早知咁快窿底,我就唔会加汤啦。芝士丸个皮有啲硬,令你唔知道佢几时熟,但系里面啲芝士好正,可以做到拉斯嘅效果。煮煮下就会变到好似下面幅图咁样,有好多黑色嘅获捞走咗出嚟,最严重都系加乌冬𠮶阵时,啲乌冬索晒个汤浸啰味,其实我都算好忍得架啦,但系果一刻我真系食唔落。临走嘅时候见到全场都无人食芝士鸡煲,睇来佢哋已经有好丰富嘅经验。

2016-07-16