2017-11-23
肥髀学校运动会,当然要去支持,中午休息我哋几个家长去大坑午餐,呢间我见食评几好!去到唔使等位,店面唔大,白色桌啡色椅子,干净企理,食物似上海又有啲台式菜式,问女店员,佢话系山东菜,有午餐同大餐牌散叫!我哋每人一个午餐,再叫小食!食物好快到!我哋几个分享!午餐:咖哩牛肋肉菜饭($61)牛肋肉🍖弹牙有咬口!不过肉味就一般,啲咖哩好特别,肉印度派比较重嘅香料,好香又够辣!啲红萝卜🥕同薯仔🥔块煮得好入味!又夹咖哩味!好食!咖哩牛肋肉白饭($58)上海排骨菜饭($49)排骨即猪扒切件,猪扒厚身,非常肥美,热辣辣每啖都肉汁!咸香好味!糖醋猪柳菜饭($49)好似京都骨咁,热辣辣,肉外脆内软有肉汁,酸甜汁开胃!一齐炒嘅蔬菜洋葱、彩椒爽脆!好味!菜饭反而失色,虽然饭松软,但菜丝夹埋无乜味,好似饭还饭,菜还菜!唔系煮到一体嘅有味饭!小食:担担面($42)呢个超级怪,面已经淋到一「pat」啲酱汁劲重酒味,系重到食唔到辣味同花生酱味!啲酒味重到带苦味!差!蕃茄猪肉水饺($50/8只)呢个卖相平实,饺子皮薄又弹牙,馅料丰富多汁,唔知点解,蕃茄夹猪肉碎,食落似泰国生菜包肉碎嘅肉碎馅,不过唔辣嘅,而且非常多汤汁!点
午餐:
咖哩牛肋肉白饭($58)
小食:
蕃茄猪肉水饺($50/8只)呢个卖相平实,饺子皮薄又弹牙,馅料丰富多汁,唔知点解,蕃茄夹猪肉碎,食落似泰国生菜包肉碎嘅肉碎馅,不过唔辣嘅,而且非常多汤汁!点黑醋食好好味!
薰黄金蛋($15/只)冻食小食,摆盘比较随意,薰蛋洒上淮盐,蛋黄似岩浆半熟,好香蛋黄味,蛋白较实,不过一食落无味,啃落又有啲酱油味渗出!几好味!
跟餐饮品:
有机冷热豆浆:可以拣冷热,我饮热够浓又滑,唔太甜!而且够晒热!好味!
只有一个女店员,地方唔大都照顾到!有礼斯文而且会为客人设想,我哋想晒单,佢提醒我哋可能会食唔晒!不过我们有两位好食得嘅男士,最后无问题!我会为佢主动提醒加分!
食物有好好味,但有啲就好怪味,如果厨师无信心嘅菜色,不如专注自己嘅强项!
有值得推荐,亦有中伏嘅!
担担面