2021-01-15 6694 浏览
呢间新开嘅过江龙甫开业已经日日爆满,如果想食到嘅都要提前至少一星期订枱,今次就拣咗呢度食生日饭,不过贯彻唔少过江龙新开张既问题,就系服务水平比较参差,有部份侍应全晚手脚颇慢,成日漏单又上错菜,本身仲order咗signature既原只蒸龙虾都漏咗单无得食,不过都有部份侍应态度非常好又送甜品,希望迟d服务水平可以稳定d好d啦。龙虾浓汤质感浓稠creamy,有浓郁嘅龙虾鲜味同海水味,饮到最后有少许咸,不过整体都ok,单点价格颇高。红龙虾最爱车打芝士松饼呢度最signature嘅反而唔系龙虾,而系呢个免费任叫嘅cheese scone,一开始就会放一篮系度,之后再要嘅话先再order。食嘅时候仲系暖暖地,入口唔算脆但系几松化,有淡淡嘅芝士味,咸咸地几得意,就连唔食芝士嘅妈咪都钟意。新苏格兰龙虾海鲜锅(2-3人用)非常具分量嘅龙虾锅,2-3人份量有3只龙虾尾,扁意粉、青口、虾、鱿鱼等,虽然唔系原汁原味,但都食得出龙虾好新鲜,唔系完全熟到d肉全部白色,仲有少少半透明,肉质爽弹、弹牙,煮得啱啱好。个白酒汁就比较稀,有淡淡奶味,正正常常唔会盖过龙虾本身嘅甜味。大虾三重滋味拼盘呢度除咗龙虾之外都有唔少

龙虾浓汤

红龙虾最爱车打芝士松饼

新苏格兰龙虾海鲜锅(2-3人用)

大虾三重滋味拼盘
呢度除咗龙虾之外都有唔少大虾嘅菜式,呢一个就可以试到三款唔同整法嘅虾,包括炸虾、蒜蓉焗大虾以及龙虾酱大虾意粉,意粉唔错,酱汁唔多但系食到龙虾味,意粉质感弹牙,其余两款就正常冇乜特别咁啦。

西冷/肉眼(7安士)
虽然呢度既menu都几重视surf & turf(海陆两款肉类),有肉眼、西冷同牛柳拣,唔记得咗嗌咗肉眼定西冷,骤眼睇系非常之薄身,虽然煎到卖相几靓,有明显格纹,不过肉味唔够,太薄身,整体麻麻地啦,证明专食海鲜嘅话,就唔需要再叫其他肉类喇。

薯蓉、黑松露薯条
我哋叫咗几款side dishes,有薯蓉、薯条、杂菜同烤薯,不过最尾杂菜同烤薯就唔见咗,变咗2碟薯蓉同2碟薯条。不过薯蓉就几好食嘅,质感软滑creamy有明显薯仔香味,配埋面头嘅芝士酱同sour cream都唔错。另外薯条都几好食,切得幼身,炸得香脆,有淡淡黑松露味,配埋茄汁同千岛酱,我个人就觉得点千岛酱比较夹黑松露味喇。

巨浪朱古力蛋糕
因为蒸龙虾漏咗单又卖晒,所以最尾就送咗呢个甜品俾我哋,上枱嘅时候侍应会系只碟底下既干冰注入水,即时有唔少烟飘出嚟,可以打卡。讲返个甜品,属于比较硬身嘅质地,质感厚实,配埋云呢拿雪糕食可以解腻,不过食到咁饱一定要几个人share,如果唔系就好漏喇haha。

人均消费:$180
推介指数(10分为满分):6.5分