2024-10-07
小编已经翻兜过呢间好多次😂 地道得黎价廉物美,野食选择多,又平又好食😋 装修亦都有心思,行台湾旧式风格,有一排排既红灯笼 🏮、单车 🚴♀️、木櫈~ 另外仲搭建左照相馆 📷、大戏院、冰菓室等等既场景,真系好似去左九份咁😍 keep住黎食都唔觉得闷😌(5 😍 系满分,🤩系半分)番茄牛肉面 🍅🐮🍜 - $60 (好味指数:😍😍😍😍)之前成日黎都系食红烧牛肉面 🔥🐮🍜,今次试下新野😜 感觉唔错 bor 除左用牛骨🐮🦴去煲会鲜甜啲之外,仲有酸酸甜甜,芳香馥郁🤤既番茄蓉🍅,真系落足料,唔系净靠茄膏同茄酱🥫~ 啲牛肉🐮照样用薄切牛腱🐮,卤得又腍又入味,肥瘦比例啱啱好,半筋半肉,质嫩爽口,带有啲胶质,嘴唇有少少黏👍🏻 啲面🍜都烟烟韧韧咁,几挂汤🥣 配埋生菜🥬、红萝卜🥕、酸菜、芽菜同香菜🌿,系平时牛肉面会见到既配料,全部都入晒味,好食👍🏻怀旧卤肉饭 (小) 🐷🍚 - $35 (好味指数:😍😍😍😍🤩)除左用豉油同糖调味,仲有香甜既红曲酱、气味香醇既葱酥、洋葱🧅、米酒同甘草🌿等等~ 卤肉其实系肉丁🐷,细细粒咁易入口又keep到咬口,味道浓郁惹味,肉粒肥瘦适中,入口有油香,软烂香滑唔油腻,肉味香浓,用嚟捞饭
(5 😍 系满分,🤩系半分)
番茄牛肉面 🍅🐮🍜 - $60 (好味指数:😍😍😍😍)
除左用豉油同糖调味,仲有香甜既红曲酱、气味香醇既葱酥、洋葱🧅、米酒同甘草🌿等等~ 卤肉其实系肉丁🐷,细细粒咁易入口又keep到咬口,味道浓郁惹味,肉粒肥瘦适中,入口有油香,软烂香滑唔油腻,肉味香浓,用嚟捞饭🍚一流🤤 上面仲有一片酸萝卜可以解腻~
薯饼起司蛋饼 🥔🫓🧀️🥞 - $35 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
蛋饼🥞 系台湾人经常食到既早餐~ 黎到一定要试下!今次试个新既配搭薯饼芝士🥔🧀,个薯饼🥔🫓炸到金黄香脆,里面有一粒粒软糯有咬口既薯粒🥔,质感绵密~ 有埋半溶拉丝有咸香既芝士🧀,配埋清新又湿润软熟既蛋饼🥚🫓几正🤤 上面有个甜甜辣辣既酱汁可以吊味~
卤汁青菜 (时令) 🥬 - $23 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
食左咁多肉都想叫个菜🥬 balance下,今次既系菜心🥬,颜色青翠,煮得几软腍,好多条都系芯嚟,唔会有好多硬既菜梗,而且有卤肉汁会香口惹味同有油水啲啲~
九份芋圆 (冷) 🍠🟡🟣⚪️ - $35 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
呢个甜品够晒多料😍 糖水底系清香滑溜既 仙草加清新软嫩既豆腐花,配料有香甜Q弹既珍珠⚫️、有蕃薯芋头🍠清香又烟韧既三色芋圆🟡🟣⚪️同埋软糯绵密既芋头🍠,甜度啱啱好唔会漏,冻冰冰咁几好食😋
好味指数:😍😍😍😍🤩
推介指数:😍😍😍😍🤩