2024-05-27
同屋企人去時代廣場行街,行到好肚餓,決定去揾嘢食😝上網揾咗好耐,揾到「究極堂」,我見佢超多好評,而且北角同銅鑼灣都有分店,所以決定去試下,係咪真係咁好先?一入到店舖,俾人嘅感覺好舒服乾淨,第一關過👍🏻一打開menu,食物款式種類真係超級多,由刺身、壽司、炙燒、卷物、丼飯、沙律、佐酒小食、日式鐵板料理、和風薄餅、一品料理、炸串和主食,到飲品有酒精類嘅烈酒、啤酒、日式雞尾酒同無酒精飲品都有!仲有甜品㖭!好誇張🤣仲有即日menu…1.)究極炎之丼我見到人人都叫究極丼或者究極海鮮杯,我個人反叛啲😝個個都嗌嗰樣,我就唔嗌,嗌其他。我叫咗佢個朋友~究極炎之丼,入面有右口魚裙邊、吞拿魚蓉、帶子、牡丹蝦、油甘魚、芝士等…新鮮嘅海鮮加上灸燒過的香氣,真係無得輸,而且成個飯本身已經好夠味,唔使再點落wasabi同鼓油。2.)4重芝士炸蝦卷呢道4重芝士炸蝦卷係一道好誘人的菜品。蝦肉外酥內軟,加上濃郁柔滑的芝士,會讓人難以抗拒。3.)自家製炸雞伴洋蔥沙律呢道菜有炸到香脆多汁的炸雞,配上清爽嘅洋蔥沙律同七味粉,即刻減少咗炸雞嘅油膩感,令到成件事相輔相成,搭配得好好👍🏻4.)避風塘炒枝豆每一次到日式餐廳都好鍾意叫
一入到店舖,俾人嘅感覺好舒服乾淨,第一關過👍🏻
1.)究極炎之丼
2.)4重芝士炸蝦卷
3.)自家製炸雞伴洋蔥沙律
4.)避風塘炒枝豆
每一次到日式餐廳都好鍾意叫枝豆食,但係避風塘炒枝豆真係第一次食,好一道創意料理,真係好正,而且佐酒一流😍
5.)蟹膏豆腐鱈魚乾
燒過嘅鱈魚乾,好香脆!再加上蟹膏、豆腐、蟹肉,真係好夾🥰
6.)炸串系列:
海苔墨魚他他~呢個有驚喜,墨魚好彈牙👍🏻
西京豚肉韭菜 ~呢個正常發揮😝
半熟玉子~好好食呀❤️半流心,而且蛋味好濃❣️
7.粟米天婦羅
其實我很好奇🎵🎶點解可以啲粟米可以切到咁靚😍粟米天婦羅沾上海鹽,可以調出粟米嘅甜味,正!
8.鹽燒白鱔
好香呀😍明明個肚已經勁飽,但都係忍唔住嗌咗串嚟食,太為食了🫣
認真,呢間我真係會推薦朋友嚟😌因為真係環境、服務、食物、款式都好好👍🏻而且我見佢有VIP房可以book,啱晒一大班朋友gathering❣️