2021-10-07
假日系澳南揾食,行过呢条小巷发现而家假日lunch hour已经唔洗排队等位。ig见到post,被呢间90后夫妇经营嘅餐厅吸引左,决定一试。一入餐厅,见到每台都系一家大细兼bb车,所以选择坐bar台。餐厅有空间放玩具比小朋友玩,父母可以系一旁一边食一边睇住小朋友玩,有空闲时间叹下野食。假日有lunch set,先上沙律。沙律十分似法国风味,菜新鲜,配上醋,不腻且开胃。主菜系Carbanara($98),见到成座山咁高嘅芝士,就知道重料。最欣赏佢用自家制嘅猪腩片,比起一般烟肉,味道更浓郁,而且酱汁creamy,溶左d芝士,整体口感极佳。餐饮加$10配热咖啡,咖啡味道偏fruity,好饮。唯独系落单嘅时候冇讲话奶唔冇分开上,因为咖啡奶多,有点似latte,食carbanara嘅话饮latte感觉太济。欣赏呢间餐厅用心经营,店员有礼貌,食物质素唔错,食物与碟嘅温度亦见有细心位。