2015-02-27 2330 浏览
食素的人,大多数为了健康。好可惜香港大部份素食店都用好多油去煮素,令我地食左可能仲肥仲唔healthy!人来人往既湾仔,好多好既食店都被忽略。如果唔系我当日一抬头、见到个易拉架;如果唔系我当日忽然行到果个转角位、好攰好想食啲野,我都冇缘揾到间咁好食既素菜。行上两层,一打开门便系一个好开扬既环境,有好多玻璃窗可以见到出面的view;)。我最钟意既就系窗边,简个窗位就同妈妈坐好啦。树立喺收银机对面的餐牌好得意,唔会用肉的名字,因为系素食馆。好似鸡丁佢地会写「G丁」;鱼佢地会写「如」。而每日都会有唔同的是日特餐简,共6道菜可以选3样,另选是日例汤or红茶。当日我叫了咖哩薯仔、叉烧同埋炒杂菜,妈妈叫左银丝善糊。我食咖哩通常最紧张啲薯仔,成个咖啡哩冇肉都冇问题,最紧要有薯仔!Loving hut 的薯仔唔会粉,够淋够入味,用黎族饭真系好正。 个叉烧坦白讲,真系做得麻麻。首先,个汁太酸,真正的叉烧系唔会酸既。而且个酸汁味道的确怪怪地,好似仲有啲臭臭地。妈妈的银丝善糊就好正好精彩!一睇个卖相简直同真的一模一样!啲银牙炒得好爽脆好甘香,好就好在唔会用太多油去炒。就算有,都系用左纯天然既油。如是者,我连
食素的人,大多数为了健康
。好可惜香港大部份素食店都用好多油
去煮素,令我地食左可能仲肥仲唔healthy!

行上两层,一打开门便系一个好开扬既环境
树立喺收银机对面的餐牌好得意
当日我叫了咖哩薯仔、叉烧同埋炒杂菜,妈妈叫左银丝善糊。

妈妈的银丝善糊就好正好精彩
如是者,我连续几日都有去试其他素菜菜式(其他食物相我分开up),希望写多少少可以同大家分享。

我发现啲汤日日唔同而且系不加味精、新鲜煲出黎,好似连盐都冇加添。我个人比较喜爱,味道清甜。既可以清热气又可以降火,唔想生痘痘就饮多啲啦!

另外,loving hut 的米都系非常特别,叫红曲米,唔似其他健康米咁难入口。我试过食红米、又试过食糙米,结果都胃痛,因为消化唔到啲硬谷shell! 但系正当人地想买返屋企煮之时先发现红曲米「不作贩卖」。
其实应该有好多人想买呢只米架,希望不久将来可以有得买走!
银丝善糊
银丝善糊