2022-10-15
呢间位于湾仔嘅法式餐厅由法藉厨师主理,餐厅嘅装潢及气氛都好有巴黎小餐馆嘅味道,几适合慢慢食慢慢倾。🥚Prefect Egg听闻Prefect Egg每次呈现嘅形态都不尽相同(睇大厨心情?)用嘅食材都唔一样,今次呢个系奢华版嘅粟米汤,味道浓郁口感细滑,加上大量松露及炒香嘅杂菌,滋味之余又带新鲜感。🦐Tartare of blue shrimps肉质结实带点起胶嘅蓝虾mix左洋葱粒,再加埋咸香嘅鱼子酱,整体口感丰富。🍴Carpaccio of Hokkaido scallops最特别一定系中间嘅海胆雪糕,creamy得黎味道唔会过分浓烈,捞埋爽脆嘅带子薄片同松露一齐食非常过瘾。🐟Grilled Sea Bream个人觉得作为配菜嘅奶油薯蓉及炒杂菌比起主菜更为出色,而鱼肉咸鲜味十足,鱼皮亦焗得焦脆。🕊️Pithivier of Pigeon and Foie Gras 呢度嘅招牌菜,亦即系传说中嘅威灵顿乳鸽,酥皮下的乳鸽及鹅肝仍然保持粉嫩,肉汁亦算丰富,酥皮与肉之间包左一层生菜作为缓冲,一来焗嘅时候可以唔影响到酥皮,二来可以吸收返乳鸽及鹅肝标出黎嘅精华。🍎Tatre Tatin即系法式苹果批,
🥚Prefect Egg
🦐Tartare of blue shrimps
🐟Grilled Sea Bream
🍎Tatre Tatin
即系法式苹果批,临上台时嘅香气已知道牛油份量绝不手软,伴上半熔嘅云呢拿雪糕一齐食十分邪恶,而且份量都唔细,两个人share食都好足够。