2010-04-29
星期六中午,见佢新开张,又推介雪影包;就入去试吓!当日坐到满人,好彩一条友,即刻有位 (当然搭抬)。叫咗2个点心试吓,灌汤饺及雪影杏汁饱。由于是镇店点心,所以有些要求。首先是灌汤饺,做法是古法点心,即将汤料包入饺皮再蒸。无预期效果。size 较少,皮略厚,笃穿无汤溜出嚟,味度就可以。如果以这价钱,需要改善。我食过同一种方式的灌汤饺,size较大1/3,皮薄,笃穿有部份汤汁加埋本身里面的料混埋一齐,咁样先好味!至于雪影杏汁饱,坦白说,以这个价钱来说,味到同功夫都几好!一客有3个,即叫即焗,热辣辣。如果小朋友食的话,要小心!因为好易被里面的杏汁辣亲。但我当日食,由于其中一个饱的底部焗㶶咗;觉得大打折扣。原因是,这个是甜品,㶶咗的饱是苦味;所以令到整个味觉全部改变!要燃打一个交差X!食咗2个点心加埋茶钱,要四十几。是否平宜就见人见志?但以当日的点心水准,我自己觉得需要改善!