2010-05-31
位于荃湾绿杨坊嘅南翔馒头店,佢初初喺绿杨坊开张时系人气长笼店,当时未够五点半已经要排定队等六点入去食晚饭;对上一次帮衬已经系两年前嘅事,当时食物水准不俗,但今次再光临就觉得有点儿退步,唔知系咪因为近年开多咗好多有实力嘅上海菜馆在有相比之下觉得差咗呢?但事实我哋今次六点半晚饭时侯到就唔洗排队~~~今晚我哋两个人去食,张枱好细,我哋一共叫咗八个菜,落Order后等十分钟右食物就陆续送到:鲜肉小笼包 ($33) – 个皮比较厚,但汤汁就丰富,不易夹穿,猪肉不太肥亦不太渡,肉馅份量多,OK!锅贴 ($18) - 个皮煎得不太㶶,但仍然好有脆嘅感觉,入口柔软,锅贴馅量足,仲唔倒咁好食!清炒河虾仁 ($92) – 晶致上海菜,虾仁爽滑,味香好食,但份量太少~~~糖醋鱼块 ($52) – 食落无糖醋感觉,反而似茶餐厅嘅咕噜,鱼块不多,麻麻哋~~~猪颈肉炒面 ($44) – 纯属饱肚之作,不能期望过高,中规中矩~~~原盅竹笙炖鸡 ($30) – 竹笙得两小件,鸡件又系两小件,个汤充满娃娃菜,我哋唔系要菜汤,失败之作~~~荳沙窝饼 ($25) – 整得唔错,荳沙份量适中,水准之作~~~高力豆沙 ($25
高力豆沙 ($25) – 油多,而且表面不痴糖,失准之作~~~
整体嚟讲,比起两年前𠮶次呢度嘅食物水准真系有点儿退步,唔怪得之星期六晚都唔洗等位乜滞;碗碟间中发觉不太干净,呢点真系要注意;还可称赞嘅系服务员嘅礼貌同态度,佢哋都好积极,上菜收碟亦有礼貌。在竞争激烈嘅饮食界,希望此店能有改善,唔好嘥咗个老字号。
今餐两个人食,每人$8茗茶钱,加一之后再有5%折扣(晚上八时前离坐)共$350,上海菜晚餐都唔算话好抵食!