2019-02-15 202 浏览
今日我地又去咗坚尼地城食午饭,沿着厚和街揾食。哩间餐厅,我地2个都未曾食过,所以入去试一试。我哋叫咗两个肉燥饭,另加拼盘。个肉燥饭唔够香,都冇卤水嘅甜味。跟餐嘅卤水蛋亦都卤左好耐,已经裂晒。唯一可以赞嘅系跟餐嘅烫青菜。个菜系用咗樱花虾米煮,所以好香虾米嘅味道,个菜好入味,我覚得个配菜仲好食过主菜肉燥。食食下,听到大少「涸落,涸落」,之后吐咗好大粒沙出来,起码吐咗2粒。大少碗肉燥饭只食咗一半,吐沙之后,已经再无心情继续食。轮到拼盘,有花枝,贡丸,卤蛋,卤豆腐。花枝同贡丸,只系超级市场买到嘅货色,而卤蛋亦卤到裂开。个卤豆腐有d得意,个质感唔似豆腐,有少少弹牙,有d似食紧蒟蒻。总括来说,呢个台湾菜有别于我平时食开嘅台湾小吃,唔知有冇分台中,台南,台北嘅分别。我只可以讲,大少食饭食到大大粒沙,个评分一定唔会好啦。

我哋叫咗两个肉燥饭,另加拼盘。

2019-02-14
午餐