2016-03-07 315 浏览
成日收工行过见到都有D人排下队, 终于黎到试呢到最出名应该就系章鱼小丸子~可以自己整, 价钱真系唔算贵, $98 有18粒!黎到店员会好细心咁教step.先落50%浆, 落料, 再落满浆之后一半熟时就反, 哈哈, 好难反!但过程好得意!几经辛苦先整到~不过18粒好似太多... 有D难control... haha!最后加上木鱼,酱,紫菜粉就食得几好味~个人认为好食过好多章鱼小丸子店卖既o个D, 有D会好滞, 但呢个唔会. 虽然章鱼细粒左D, 但系好"烟un"! 所以都足够我地有一半加左泡菜, 一半冇加到, 有泡菜既味道惹味D, 唔加既就淡口少少木鱼好好食!!! 个人劲钟意食木鱼, 而份量都好够!唔洗怕就住就住.不过由于唔识睇入面熟唔熟, 我地有几粒好似唔系好熟咁..但我估全部D料都系本身熟的, 同事后都冇肚痛 就由佢啦哈哈!呢到有min order 除章鱼小丸子以外仲要再叫其他野, eg 野饮(可能防止个个客只系入黎玩小丸子啦 )但如果正常晚餐, 只食小丸子唔够的.所以我地仲叫多左个日式牛肉火锅同埋软壳蟹沙律但整小丸子真系好忙, 个火锅我地搞到D牛熟晒, 个火熄埋都仲未食到第一块牛
成日收工行过见到都有D人排下队, 终于黎到试
呢到最出名应该就系章鱼小丸子~
可以自己整, 价钱真系唔算贵, $98 有18粒!

黎到店员会好细心咁教step.
先落50%浆, 落料, 再落满浆
章鱼小丸子
之后一半熟时就反, 哈哈, 好难反!
但过程好得意!
章鱼小丸子
几经辛苦先整到~
最后加上木鱼,酱,紫菜粉就食得
章鱼小丸子
虽然章鱼细粒左D, 但系好"烟un"! 所以都足够
不过由于唔识睇入面熟唔熟, 我地有几粒好似唔系好熟咁..
但我估全部D料都系本身熟的, 同事后都冇肚痛
就由佢啦哈哈!

(可能防止个个客只系入黎玩小丸子啦
但如果正常晚餐, 只食小丸子唔够的.
所以我地仲叫多左个日式牛肉火锅同埋软壳蟹沙律
但整小丸子真系好忙, 个火锅我地搞到D牛熟晒, 个火熄埋都仲未食到第一块牛...
可以建议番食完小丸子先上其他野, haha!
日式牛肉锅
火锅好味道~ 个汤底比一般日式店既甜
牛好味, 好似大约有4-6块.
虽然我地隔左好耐先食, 其实块牛都已经熟晒, 但都唔会话好"un", 入口依然好味!
值得encore!
配料就同其他既差唔多.

沙律就正常啦哈哈, 所以冇咩特别影相.

连埋2杯饮品, 每人大约$17X, 差唔多吧, 唔错的体验!
2016-02-13
日式牛肉锅