2023-02-12 23 浏览
最近留意到上环开咗一间新嘅意大利菜,就book定位同朋友去食。餐厅位于上环嘅苏豪区,放工后人流都几多,平日嘅夜晚都full House,好彩我哋有预先订定枱。餐厅嘅位置唔算多,枱与枱之间嘅距离较窄,因此环境比较嘈吵。我哋就叫咗一个每位✨$1180✨嘅5 course Testing Menu,非常丰富,食到超级饱。最近留意到上环开咗一间新嘅意大利菜,就book定位同朋友去食。餐厅位于上环嘅苏豪区,放工后人流都几多,平日嘅夜晚都full House,好彩我哋有预先订定枱。餐厅嘅位置唔算多,枱与枱之间嘅距离较窄,因此环境比较嘈吵。我哋就叫咗一个每位✨$1180✨嘅5 course Testing Menu,非常丰富,食到超级饱。喺未上菜之前先嚟一杯welcome champagne,店员再好仔细咁为我地介绍佢哋嘅橄榄油同埋黑醋。✨ Red Prawn "Mazara del Vallo" Carpaccio我同朋友每人可以拣一款前菜,呢款薄切红虾片卖相非常吸引,鲜红嘅虾肉同血橙片相映成趣,再加左少许香草做点缀,味道亦鲜美开胃。✨ Spanish Blue Fin Tuna Belly Ta

✨ Spanish Blue Fin Tuna Belly Tartare
Tartare用咗来自西班牙嘅蓝鲸吞拿鱼制成,口感细滑。

✨ Rigatoni Pesto Pistacchio & Sicilian Red Prawns

✨ Tagliatelle, Butter Cream, Parmigiano Reggiano 24 Month, fresh Alba Black Truffle
第二道意粉我地就拣左黑松露扁意粉,我自己几钟意呢道菜。店员会喺我哋面前加入即磨嘅黑松露片,但松露嘅味道唔算好突出。意粉本身已经有浓郁嘅牛油香,简简单单已经几好味。

✨ 800g Fassona Bone-in Rib Eye (For  2 Guests)
之后嘅main course 我地就拣左2人份量嘅牛扒,可能因为餐厅系以海鲜作为招牌菜嘅关系,佢哋嘅牛扒系令我哋有少少失望嘅。牛肉嘅熟度我哋一开始系拣咗medium Rare,但因为每个人嘅理解都唔同,刚上枱嘅牛扒我哋觉得太生。但店员都好Nice咁帮我哋再煎熟少少,但味道上相对就会冇咁好。如果想试呢个set嘅朋友建议拣番海鲜。

✨ Dessert
最后嘅甜品拼盘有齐晒,意大利所有signature嘅甜品,每样都可以试少少。喺未上菜之前先嚟一杯welcome champagne,店员再好仔细咁为我地介绍佢哋嘅橄榄油同埋黑醋。

Tartare用咗来自西班牙嘅蓝鲸吞拿鱼制成,口感细滑。

第二道菜系意粉,我就拣左呢款红虾开心果长通粉。同之前道前菜一样,意粉嘅presentation 非常吸引,整齐排列好嘅长通粉上铺满左青酱、虾肉同开心果蓉,食落味道充满开心果独特嘅坚果香味。意粉系手工制,口感偏硬,几有咬口。

✨ Dessert