2018-09-12 175 浏览
去开黄埔果头食完饭想食糖水,OpenRice 见附近有间糖水铺都好似几吸引咁,就去试下🤗。 张menu 两页A3 纸,超多选择,花多眼乱。不过佢有个排行榜,推荐返边d 系人气甜品。金山啊伯 $44 个样就普普通通,但食落就好有惊喜。-成碗野有西柚肉、柚子酱(韩国柚子茶果只酱)、荔枝味雪糕、小丸子、椰果、椰子沙冰、西米、豆腐花。- 所有配料异常地夹,好明显感受到师傅系有认真咁构思过。各种味道加埋好fresh,饭后食真系perfect 。- 最欣赏佢个豆腐花,唔单止滑,仲好有豆香。但如果可以多d 就好。- 小丸子煮得刚刚好,烟韧。佢本身冇味,所以配上其他配料一齐食就刚刚好。- 唯一美中不足系d 冰打得唔够碎,会食到粒粒碎冰。-真系好欣赏师傅嘅心思,甜品整体嘅协调做得好好。明显感受到佢唔系是但将几样合大众化口味嘅材料加埋就算。美女与野兽 $48系朱古力蛋糕并云呢拿籽奶冻。- 奶冻好好好好好滑,食嘅时候见到d 云呢拿籽,加埋面头嘅士多啤梨酱一齐食,好好味。奶冻本身奶味就唔系好重,怕奶味重嘅我觉得啱啱好。- 朱古力蛋糕睇落似Brownie 咁, 但食落非常软滑,食左一啖之后就食唔停,真系好钟意佢

金山啊伯 $44
金山啊伯

个样就普普通通,但食落就好有惊喜。

唯一美中不足系d 冰打得唔够碎,会食到粒粒碎冰。

美女与野兽 $48
美女与野兽

系朱古力蛋糕并云呢拿籽奶冻。
朱古力蛋糕睇落似Brownie 咁, 但食落非常软滑,食左一啖之后就食唔停,真系好钟意佢嘅质感。
蛋糕带少少甘苦味,一啖蛋糕一啖奶冻咁食好正

回头指数:10/10 (虽然间铺唔近地铁站,但真心推介比大家)
间铺都ok 大,可以容纳几枱大枱,几啱成班fds 去食。

系黄埔A 出口行过去大约10分钟。
食完之后行去红磡火车站大约10分钟。

2018-09-07
宵夜