餐厅: Madera Cafe
资讯:

餐厅: Madera Cafe
资讯:

2015-11-09 988 浏览
我很爱去Cafe, 因为既可以品尝咖啡,又可以同朋友倾计,单独的时候又可以看看书,尽情享受我的"Me Time"!今日本来和朋友在筲箕湾吃鱼蛋粉,太长龙了,心想,咁多人,食完想话坐坐倾下计都唔得。忽然,我见到对面马路系远晴楼下有一间新开的cafe叫 Madera Cafe,我们决定改变主意,去cafe 开餐。本来以为今次纯粹食面包,点知,俾我地发现新大陆一样,原来依间cafe 几有特色!我地叫了牛角包,cheese cake 同咖啡,店员介绍我地食一个叫egg cocotte 的食品,好,就试试。等食物到的时候,我见到店内放左几只狗,原来佢地有名同有职位的 (Coffee Ambassador ),几个名加埋一齐原来等于餐厅个名ma-de-ra coffee, 好cute !我 gather 佢地四个影左幅大合照。食物同咖啡终于到了,先来牛角饱,Oh, 好可爱呀,唔俾相机食先都唔得!牛角饱不是太大个,但几有质素,外脆内很软,里面的芝士少少溶,好满足。 店员介绍的egg cocotte 来了,哗,好热,入面有d 好香的菇菇,我地打散左只蛋,同菇菇伴匀,wow, 好好味呀,估唔到在cafe
店员介绍的egg cocotte 来了,哗,好热,入面有d 好香的菇菇,我地打散左只蛋,同菇菇伴匀,wow, 好好味呀,估唔到在cafe 可以食到我原本想食的鱼蛋粉的热食满足,依个值得推介,店员话会转款,有时会唔用菇菇用蕃茄。用伴随的面包点食,唔错,但如果面包软身些及热些会好d !
最后,甜品chesse cake 都送来了,Oh, 我又要叫相机食先,即share 出去!个cheese cake 味道无什么特别,但个ice cream 味道好似龙须糖味,好清新,唔系平时食开的,我下次会encore 这个。
而咖啡方面,我个人觉得比较淡,不是太浓,比较稀,但都几滑。另外一提,店内有一个小小的DIY Corner, 我去玩了一下,睇下我既作品!
总括来说,依一餐系一个特别既 food experience , 食物Ok, 睇得出cafe 老板既心机同心思,会再来!
  • egg cocotte
  • ice-cream