2024-07-28 356 浏览
天气咁热通常唔会谂起打边炉,但系近排就系想走去打次边炉,可能太奈冇打。冇咩idea食边间,去左尖沙咀厚福街,因为呢头最多野食😆跟住就揾到附近既瑞生酒店入面有间火锅店叫云手工既火锅店。就咁听都听唔出有咩特别,都系坐低食下就知🤭🤭而家打边炉同以前既唔同好多,以前食开既边炉主打实惠,汤底唔算好重要,通常比较清,料有时直头系任食而家嘅边炉,汤底系好有心机整嘅汤底。我地就拣左一个听落好劲嘅火焰三椰鸡汤。而呢个鸡汤唔止听落劲,系睇落同食落都劲😆😆个锅唔系一黎就准备好哂所有野,店员首先落牛油,炒香鸡、椰子、萝卜呢d配料。跟住店员就会落酒点火,著火之后再炒多几下炒完就会落成只椰皇同椰青既椰汁,再加埋鸡汤底煲滚汤一阵之后,店员会撇走面头多左既油脂同浮沫。跟住就可以饮汤,个汤就唔洗讲,一个字,甜。有呢个汤底,配咩配料都冇得输。但系餐厅咁有心机整呢个汤底,配料嘅质素有点会差。配料都有好多选择,肉、海鲜、丸、饺子乜都有,净系丸都已经有成十样。而且佢地除左有自己既小食,仲有刺身同日式串烧。咁岩我地都想食串烧,就叫左两串黎试下。饮完汤之后,串烧先黎我地叫左鸡三角软骨同荔枝豚肉串。鸡三角软骨口感软软脆脆,连埋d鸡肉

炒完就会落成只椰皇同椰青既椰汁,再加埋鸡汤底

有呢个汤底,配咩配料都冇得输。

咁岩我地都想食串烧,就叫左两串黎试下。

饮完汤之后,串烧先黎

我地叫左鸡三角软骨同荔枝豚肉串。鸡三角软骨口感软软脆脆,连埋d鸡肉,口感好好。
荔枝豚肉串口感都非常好,出边既猪肉烤得焦脆,荔枝软熟。味道亦都好好,咸香得来又有中间荔枝肉既酸甜做平衡。

配料我地叫咗花雕醉滑牛、自家制响铃、手打黑松露墨鱼丸同招牌韮菜饺。

花雕醉滑牛份量唔少,一碟有成十几廿块。厚度适中,唔洗渌太奈就食得

牛肉有咬口得黎又嫩滑,就算有汤底既椰子鸡香,都仲食到花雕既香味。

响铃自家制自家炸系特别酥脆又大旧,索左椰子鸡汤,口感味道都简直一流。

手打黑松露墨丸,墨丸弹牙,黑松露味够浓,咸香好食

韮菜饺同出面食既唔同,size唔算大,馅唔多肉,主要系韮菜。但韮菜食落新鲜,又香,口感又好。唔会实净不突止,饺子渌熟之后又香又juicy。

两个人唔洗食咩面饭果d,睇落叫既野唔多,但食落好饱。因为汤底甜,汤都饮左几碗,仲要食埋d鸡,好满足。