2023-03-01
因为Element算是贵价商场,所以平时好少喺商场里面揾食🥲今次试咗呢间泰国餐厅又唔错㖞~1️⃣大虾炒金边粉($148)个金边粉嘅干湿程度掌握得好好,唔会好湿亦都唔会好干,有爽口感觉。味道方便唔会话好浓味,亦都可以落青柠,咁就可以有啲酸味吊味。另外红椒都配合到成个金边粉,甜甜地好食👍🏻配料同样有花生芽菜,食落脆口有层次🙌🏻而大虾有三只,算是爽同有虾味,就无咩其他调味。2️⃣干咖喱慢煮美国牛肋骨($208)个咖喱比想像中冇咁辣,因为上菜嘅时候成只碟都好红,怕太辣🤣但牛肋骨嘅牛味好浓,反而冇想像中咁有咖喱味,所以要点汁或者加配料一齐食,例如菇,因为菇好入味🤤配料仲有粟米芯,感觉都好Fresh。个人觉得呢个好抵食,因为牛肋骨都好多旧,又够淋,啱晒meat lover😍3️⃣香芒糯米饭($98)呢个糯米饭系我食过嘅泰国餐厅里面最淋嘅一个,佢将粒粒嘅糯米煮淋到好似全部黐埋一齐咁,非常好食😋而且芝麻嘅香可以提升到饭嘅味道,椰汁又唔会好浓都唔会腻~好夹!芒果方面佢有好香嘅芒果味,但就唔系话好甜,适合饭后食🙌🏻4️⃣Thai Sangria($80)系Cocktail 一种,有唔同嘅水果味喺晒一杯到,其中番石榴嘅味好
1️⃣大虾炒金边粉($148)
2️⃣干咖喱慢煮美国牛肋骨($208)
3️⃣香芒糯米饭($98)
4️⃣Thai Sangria($80)
系Cocktail 一种,有唔同嘅水果味喺晒一杯到,其中番石榴嘅味好突出!啱晒食完浓味食物后饮用👍🏻酒嘅味道唔浓,饮少少都怡情😆
5️⃣青柠沙冰($55)
青柠味好突出,但唔算好酸~味道好fresh😃配合食泰式嘅食物就可以中和返味道😋
📍总结:
-餐厅气氛唔错,有情调亦可以享受美食
-知道佢有afternoon set~下次可以试试!