2022-11-01
拣左呢间餐厅同朋友farewell 两个选择困难症嘅人最后拣左二人餐是日餐汤浓郁顺滑嘅南瓜汤配烘过搽左牛油嘅酸种面包特色主厨拼盘好大份 所有食物都中规中矩 左上角三文鱼酱唔系太啱食 配面包食都偏咸 最有惊喜系炸黑松露蘑菇球 香脆同埋好浓嘅菇味牛脊肉配法国鹅肝呢个系我同朋友当晚最钟意嘅菜式 牛脊肉拣左medium 食落好嫩好有肉味 每一啖牛肉配少少鸭肝一齐食 令味道再升华左 或者系牛肉配蒜 又有另一番风味 就连薯蓉都好香滑好出色香橙烤猪腩有少少失望 肉嘅位比较硬同干身 皮好脆 近住皮嘅肉软松啲油脂丰富啲 同香橙酱都夹到但略嫌个酱有啲少 羽衣甘蓝吸收左肉汁好食冇苦涩味番红花啤梨蛋糕同想像中好唔同 个蛋糕系暖嘅湿润嘅松软嘅 质感几好但味道唔太讨好 唔知系咪就系番红花嘅味 另外啤梨存在感有少少低 我同朋友都觉得一般 雪糕好食过蛋糕 食到最尾蛋糕入面有条胶 因为我地都差唔多食晒所以净系同左staff讲声 都唔需要换了
是日餐汤
浓郁顺滑嘅南瓜汤配烘过搽左牛油嘅酸种面包