2019-10-24 50 浏览
2019年10月19日 星期六终于到周末的时间,可以同女朋友行下街、周围食下野,今次我哋去到旺角太子附近行到呢一间餐厅,见到门口有得食下午茶,相片仲要系有个下午茶架放左好多食物,女朋友即刻心心眼,话好想入去试吓入到去坐低之后发现好似置身唔同嘅地方咁,装修同灯光都好有情调,好似去左外国咁餐牌除咗有high tea set之外,仲可以点其他小食,而餐饮方面仲有唔同嘅花茶可以拣首先嚟嘅系花茶,我点嘅系黑糖桂枣姜茶,未饮已经感觉到好重姜味,好适合我,饮落去除咗姜味之外仲有少少甜味,我估应该系黑糖、桂圆同红枣带出嘅味道,好养生等左无几耐店员就拎左个雀笼过嚟,上面系一件件精美嘅点心同甜品首先最低𠮶层系咸点,有温泉蛋,里面啱啱熟,d蛋黄可以流出嚟,仲有三文鱼籽喺里面添。仲有烟鸭胸沙律、芝士火腿牛角包同鹅肝饼干,不过我觉得最好食系个薄饼,蟹肉牛油果薄饼,虽然细细旧唔系太多,不过竟然食到蟹肉同牛油果嘅味道,又出奇地配合至于中间同上面𠮶层都系甜点,有马卡龙、忌廉泡芙、朱古力冻饼等等,当中不得不提就系玫瑰奶冻杯,除咗食到玫瑰味之外,里面仲有一粒粒细嘅玫瑰花瓣,感觉好清新以为甜品得雀笼上面𠮶啲?少年你太年轻啦
2019年10月19日 星期六

以为甜品得雀笼上面𠮶啲?少年你太年轻啦,仲有个法式焦糖炖蛋,我同女朋友每人一个,焦糖炖蛋好滑溜,为呢一餐下午茶做一个完美嘅总结
2019-10-19