2023-03-06 12 浏览
星期日行完朗豪坊之后就谂住去食埋饭,行过路过见到有间叫做沙田头嘅打边炉,俾佢个餐厅名吸引咗入去。我哋趁天气冻冻地,就叫咗个胡椒猪肚汤底,个汤底嚟到,非常足料除咗大量猪肚之外,仲好香胡椒味,唔使落配料先饮两啖汤先。首先我哋嗌咗个炸云吞小食醒醒胃先,炸得非常香脆可口,虾肉亦都好弹牙。跟住重头戏就嚟啦,我哋嗌咗牛小排,黑豚肉,鲩鱼,鱼片头。牛小排非常之香,油脂分布得好平均,一咬落去除咗有牛既油花香后,仲有浓浓嘅肉味。黑豚肉虽然不过不失,但我好欣赏餐厅嘅心事,佢啲摆盘非常有心机。鲜滑三拼都系有惊喜,虾滑,墨鱼滑,牛肉滑真系唔系间间有,但真系好似平时去饮茶嘅牛肉球咁,本人非常之钟意。最后,令我难忘嘅系个鱼片头,餐厅应该啱啱炸起个鱼片头,咬落去亦都非常之弹牙,亦都香鱼味。整体嚟讲,呢个真系我哋打边炉嘅新蒲点,唔使成日食啲连锁打边炉,食吓一啲小店先系充满人情味之选。