2021-10-07 1913 浏览
平时好少同屋企人食私房菜,趁假期就提早预约bookmarked左一段日子嘅鸡功房。原来系天后开左个分店专做私房菜,上环只做门市。天后系地舖,楼面唔大,属于家庭式经营,师傅好著重同食客交流,会亲自同我地介绍各款菜式、食材、特别烹调方法等。晚市套餐都几受街坊欢迎。打头阵嘅系凉拌鲍鱼,师傅话当日嘅南非鲍鱼太细只所以换咗做大连鲍鱼,系干冰effect下被迷雾浓盖,排场真系够晒吸睛。鲍鱼好弹牙,凉拌嘅云耳加醋同微辣嘅汁好开胃。芝士焗蟹盖用左唔少洋葱酿蟹肉同埋忌廉,所以入口好香甜,好特别,唔错唔错。西班牙黑毛猪叉烧口感非常好,软得嚟又弹口,不过略嫌个叉烧酱咸左多少少。龙虾泡沫忌廉汤一个创新嘅菜式,远睇似cappuccino。泡沫忌廉下系超浓嘅虾同龙虾精华,仲有一疏疏嘅龙虾肉,非常特别!爸妈对玫瑰露头抽鸡赞口不绝,鸡大大件而且非常嫩滑,腌得恰到好处,玫瑰露味好香,正!瑶柱金菇扒双蔬清清地,不过不失。招牌原只蟹泡饭端上嘅一刻有一霎那震撼,只蟹好大只而且有好多蟹膏!师傅话个汤系用好多大头虾熬制而成,难怪咁鲜甜,食得出冇味精。蟹好新鲜,珍珠米吸收哂汤嘅精华,真系冇得顶~ 而且分量好多仲食剩一大碗,师傅好好

凉拌鲍鱼

芝士焗蟹盖

西班牙黑毛猪叉烧

玫瑰露头抽鸡

瑶柱金菇扒双蔬清清地,不过不失。
瑶柱金菇扒双蔬

招牌原只蟹泡饭端上嘅一刻有一霎那震撼,只蟹好大只而且有好多蟹膏!师傅话个汤系用好多大头虾熬制而成,难怪咁鲜甜,食得出冇味精。蟹好新鲜,珍珠米吸收哂汤嘅精华,真系冇得顶~ 而且分量好多仲食剩一大碗,师傅好好人比多D高汤我地又帮忙pack好,得我地第二朝又有靓泡饭做早餐~
招牌原只蟹泡饭

食埋个糖水十胜红豆沙汤圆饱到上心口,非常满足~
十胜红豆沙汤圆

佢自家制辣菜甫都好正!

虽然冇华丽嘅装修,但成个experience嘅感觉好好,师傅同他的家族成员店员好亲切,食材又新鲜,每位$450唔收加一服务费,仲可以自携酒水唔收额外酒水费,非常均真。除左同屋企人,同一班朋友gathering食下私房菜都唔错,期待下次有新menu再战~
2021-10-01
凉拌鲍鱼