2017-07-14 1326 浏览
今日喺半岛boutique买咗好多嘢有玫瑰红茶、琥珀合桃、下午茶scone 1 set、三件cake。另外因为买满$600所以另外送多一盒铁观音茶叶俾我果度既店员好热情好有礼貌,不过佢地不停向我sell新product, 我喺店内行嘅时候亦步亦趋,令我好有压迫感。 不过可能系我个人问题,我行街一向钟意自己静静地一个人行。我知有人行街时钟意俾sales跟住,感觉上服务会周到啲。首先讲吓scone set, 有一个牛油松饼同一个提子松饼,仲有两个茶包。但两个茶包只系写住peninsula afternoon, 所以唔肯定系咩茶。不过味道似系英式红茶。之前喺半岛大堂已经食过几次佢嘅tea set, 最钟意食个scone,所以今次超期待因为拎到返屋企果两个scone已经冻咗,所以我用微波炉叮咗20秒翻热。两个松饼仍然keep到牛油香味,不过食落个感觉比较松散,唔知系唔系同翻叮过有关,感觉上都系喺酒店即场食比较好味。另外买咗三件cake:拿破仑蛋糕 - 外层饼皮又韧又硬,出面买嘅可能仲松脆过佢,唔似系五星级酒店应有嘅水准。值得赞嘅系内里嘅cream香甜得嚟又唔“漏”,同混入嘅云呢拿籽好match
今日喺半岛boutique买咗好多嘢

下午茶松饼

另外买咗三件cake:

拿破仑蛋糕

拿破仑蛋糕 - 外层饼皮又韧又硬,出面买嘅可能仲松脆过佢,唔似系五星级酒店应有嘅水准。值得赞嘅系内里嘅cream香甜得嚟又唔“漏”,同混入嘅云呢拿籽好match。

芒果布甸

芒果布甸 - 呢个系无心插柳之下买嘅,反而带到惊喜俾我
上面既topping有啡色嘅粒粒(用饼干碎做)、cream同白朱古力脆粒,同下面嘅芒果肉同布甸好夹
下层既布甸食到好香既芒果味,甜而不腻。美中不足既系芒果肉偏酸(可能系本人口味问题,我钟意偏甜既水果)。

士多啤梨蛋糕(唔记得影相
) - 半岛酒店既招牌蛋糕当然要试吓
果然名不虚传
松软香甜既蛋糕配上士多啤梨忌廉简直系perfect match
唯一缺点都系粒士多啤梨太酸

安溪特级铁观音茶

呢盒系送既铁观音(原价220),我仲喺度谂边有咁大只蛤乸随街跳,再望expiry date, 原来系8月31日到期,即系仲有个半月
唔怪得会当赠品送俾人啦。不过唔紧要啦,反正我成日都饮茶。

个包装好靓,红色既罐身,打开盖仲有个金色盖
个feel好elegant

铁观音既味道偏苦,我唔系好饮得惯(饮开花茶
),不过我老公话茶味好香,几好饮。

琥珀合桃(又冇影相) - 呢个原本系嘉麟楼既餐前小菜,有得喺botique 一盒盒散卖。香脆既合桃加上外层既糖浆coating,令人忍唔住一次过食晒成包

迟啲有机会分享埋玫瑰红茶既味道。
2017-07-12
外卖自取