2021-11-04
今日同旧同事饭一齐犯罪(饭敊), 梗系要食D邪恶食品.... 有一日佢哋讲起铜锣湾有间新嘢食lunch唔错. 今晚我哋一齐去试试个晚餐. 小食叫咁薯条同鸡翼. 由于我系海素者, 鸡翼我冇试, 不过佢个blue cheese sauce不错. 薯条够脆系基本嘅, D sauce亦非常不错!!! 佢哋有dinner set, 我哋3个各叫一个main一齐share. 咁dinner set有salad/汤/薏米水俾你2选1. 我冇拣汤..... 拣咗salad同薏米水. 我作为一个零糖人其实会嫌薏米水甜, 不过我自己沟水都ok, 老板见我沟水都有问驶唔驶帮我加热水. 其实算贴心㗎!同事叫咗个宫保虾意大利粉同白酒蚬意大利粉. 我叫咗个三文鱼籽烟三文鱼芦笋意大利饭. 佢哋𠮶2个我唔记得影相.... 大家太肚饿.... 但作为意大利饭控, 佢个risotto al dente, 好creamy好有芝士味. 当然有人要食甜品作full stop, 个甜品几靓咁样..... 完全唔好甜品嘅我都忍不住试吓味....个apple crumble的确不错, 有返一定嘅微酸, crumble够香. 个豆腐雪
当然有人要食甜品作full stop, 个甜品几靓咁样..... 完全唔好甜品嘅我都忍不住试吓味....个apple crumble的确不错, 有返一定嘅微酸, crumble够香. 个豆腐雪糕非常不错. 另外个cream brûlée呢..... 纯粹我personally唔嗜甜得太紧要, 识煮嘢食都知面𠮶层烧糖唔可能唔甜. 所以食一啖就好了..... 整体而言main dish very okay!!! 我会再去试其他pasta/risotto, 小店你要加油呀!!!