2023-07-20
同个朋友下昼经过红磡谂住去揾嘢食,结果去咗太兴谂住食个烧味饭倾吓偈,但系想食嘅烧肉同埋烧鹅都冇晒,所以就走咗去隔离试吓新嘢。地点方面完全冇问题,黄埔地铁站走出嚟,行过对面马路上一层楼就系,呢间铺以前应该系左邻右里,总之都算系交通方便。舖头望落去亦都干净企理。我哋本来话下午茶,但系结果都叫咗几多嘢嚟试吓。先系基本嘅叫咗个虾饺皇,虾饺嘅皮食落去好烟韧亦都唔厚,里面嘅虾亦都好新鲜,大家都觉得系水准以上。亦都嗌咗个鲜虾腐皮卷,整出嚟嘅形状比较偏薄,但系重点系咬落去仲系热,同埋啲腐皮系趣嘅,里面嘅虾亦都冇问题,所以都觉得好食。另外仲有个黑金流沙包,呢个可能好多地方都有得食,虽然质素完全冇问题,不过因为好多地方食过类似嘅嘢,所以冇乜特别感觉。我哋又叫咗一个佢哋推介嘅细龟招牌家乡炒米,呢个真系有惊喜,一来啊出嚟嘅份量好大碟,最重要嘅系炒米粉味道啱啱好,啲米粉唔会黐埋一齐,炒得好松,但系又唔会好油腻,真系要俾个赞。最后仲有叫咗一个葱花炸两同埋一份冰火鱿鱼,葱花炸两最惊喜嘅系里面嘅炸两系脆嘅,真系脆咗只,另外佢俾咗豉油同花生酱,但系要问佢攞先至有辣酱同埋甜酱,味道真系可以,不过份量就少啲。另外个冰火鱿鱼
另外个冰火鱿鱼都有惊喜,其实佢就系一份凉菜,又有辣味,所以食落去都有种好适合夏天嘅感觉,亦都觉得好好食,其实份量上面都唔算少。所以我朋友都话下次会同佢老婆再嚟食吓晚饭,睇吓会唔会有其他好食嘅嘢。