2021-04-18
今日在湾仔工作完已经差不多三点钟,急忙揾嘢医肚,行吓行吓走咗入机利臣街见到 jean may 坐满人,而且冇 book 位,一定唔使谂冇得食,再行前两步嘅金辉点心连门口两张台都坐满咗,本来肚饿嘅我更加肚饿⋯⋯过对面想去幸屋食拉面,突然见到前面有间好光猛,地方好寛敞嘅食肆,里面也有数台正在用膳,抬头一看见到「智尊酸菜鱼」马上有点失望。 因为酸菜鱼一向都不是我杯茶⋯⋯所以⋯⋯正想离开⋯⋯点知有位侍应行出来,并好有礼貌咁叫我哋睇吓佢哋嘅下午茶餐牌⋯⋯当然不断推介话好好味啦⋯⋯点解个 menu 系上海嘢同港式下午茶???上海嘢我当然啱啦,仲有港式西多士,沙嗲牛面,热狗🌭️⋯⋯开心哂马上入去。地方大,光猛,整齐清洁 (目测)。下午茶餐牌有两个,有京式及港式,因为太肚饿,立刻叫咗 👉🏼八仙醉鸡,皇府红烧肉。醉鸡卖相 ok 同时亦闻到阵阵酒香,点知入口⋯⋯出乎意料之外⋯⋯完全冇鸡味,我知道唔会用新鲜鸡做醉鸡,就算系用雪藏鸡只要只鸡浸得够时间,都应该会有D味道。但呢碟鸡冇味,要一边食一边点番D绍兴酒咁就觉得有少少味,大家睇吓D相都可以见到D鸡有几白⋯⋯☹️至于𠮶红烧肉,件数都唔少,味道比醉鸡好好多,可以
点解个 menu 系上海嘢同港式下午茶???
至于𠮶红烧肉,件数都唔少,味道比醉鸡好好多,可以讲系合格起码有味道,三层肉煮得几腍,仲有两件小棠菜。
套餐仲有五个选择可以配,上海面,菜饭,白饭,担担面及红薯粉。
菜饭里面有少少姜粒,但啲菜比较老,就系已经切咗丝都有食到啲菜根。上海面就好味,真心嘅,滑滑有少少咬口,亦煮得啱啱好唔太腍,又唔硬 👍🏼
虽然个套餐只系一般,但杯柠檬餐茶竟然有三片大柠檬🍋,而家外面嘅下午茶边度有咁多柠檬俾你飮呀⋯⋯呢个系今日个下午茶餐𥚃面除咗上海面外,最抵赞嘅地方啦 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼