2021-12-14
呢日同朋友喺尖沙嘴试咗间较新嘅铁板烧,都几好食,大家可以去试下呢度铁板烧餐选择好多,平有平食,贵有贵食。我同朋友拣咗个性价比几高嘅餐~个餐有成6个前菜首先嚟个前菜3小点左至右系海胆紫菜天妇罗、日本茄子同烟薰鸡肉刺身个天妇罗好香口唔油腻,海胆好有鲜味,个鸡刺身好特别又好食,第一次食鸡嘅刺身🤣 沙律系大虾同吞拿鱼二拣一,我就拣咗大虾,跟个汁系自制嘅,少少辣个虾剪得好香,熟度啱啱好,亦都好大只,啲菜都好新鲜沙律都做得好认真跟住嚟个刺身三点,有虾、赤身同油甘鱼全部都好新鲜,而且啲鱼切得好厚身,口感好丰富呢个铁板烧北海道帆立贝好大只好好食又系煎得啱啱好,食落好爽口,外表煎得好香脆,外脆内软咁好正!个茶碗蒸好够热,好滑,唔会太厚太滞,蛋水比例好终于嚟到主角!个银鳕鱼有惊喜!𠮶日想食鱼多过牛,咁就提议朋友不如一个叫鱼一个叫牛share。个鱼煎得好香,外面金黄色,好脆,入面啲鱼肉好嫩滑好多汁,真系好好食连埋个淡忌廉汁一齐食就比较湿润,正呀!个牛扒都好唔错,好大块,牛味好够,不过就冇银鳕鱼咁有惊喜个味噌汤好浓好足料,唔系味精汤,好饮钟意食饭焦嘅朋友一定超钟意呢个炒饭,因为师傅炒咗好多饭焦出嚟!个饭好香好
个餐有成6个前菜
首先嚟个前菜3小点
左至右系海胆紫菜天妇罗、日本茄子同烟薰鸡肉刺身
个虾剪得好香,熟度啱啱好,亦都好大只,啲菜都好新鲜
沙律都做得好认真
跟住嚟个刺身三点,有虾、赤身同油甘鱼
全部都好新鲜,而且啲鱼切得好厚身,口感好丰富
呢个铁板烧北海道帆立贝好大只好好食
个茶碗蒸好够热,好滑,唔会太厚太滞,蛋水比例好
终于嚟到主角!
连埋个淡忌廉汁一齐食就比较湿润,正呀!
个牛扒都好唔错,好大块,牛味好够,不过就冇银鳕鱼咁有惊喜
个味噌汤好浓好足料,唔系味精汤,好饮
个饭好香好多料,有好多樱花虾同木鱼丝,所以真系好香口。
佢仲比咗壶鲣鱼汤我地,随时倒落碗饭度变茶渍饭。
一碗饭有2种食法非常好,个口又唔洗咁干🤣好有新意
最后嚟个红豆同柚子雪糕消下滞
总括而言,成餐饭系有惊喜,又有新意,味道当然好啦,可以一试