2017-10-21 560 浏览
我系上年同屋企人假期去帮衬的。好彩我地坐室外就无俾年警告唔准讲野,不过落单后见隔离台一直问自己个餐几时黎,我都知中伏。隔离台最后无等到个餐就埋单,佢地企起身一刻,个餐先送到去台面。我觉得惊为天人,但以为只系个别例子,点知恶梦跟住就发生。我地叫左几个餐,另外加钱要野饮。野食同野饮普遍都等得耐,我地都有心理准备就等下啦。点知食完晒再坐左大半个钟都仲争一个果汁,我地又约左人够晒钟,就只好同店员讲我唔要杯野饮了,你帮我埋单。店员系话OK的。转头就有个凶神恶杀的所谓音乐人老板过黎。佢话我可以唔要,不过杯野一定要俾钱。我话整果汁要几耐,一直都唔见影,摆明系未开始做,未开始做点解要收钱。佢就开始发脾气闹我食野唔俾钱闹我态度好差。我话我食过上过我台的,我全部会俾钱,但我等个几钟等一杯果汁又到而家都唔见,我无理由要俾钱。当时,我地都俾左其他野食的钱,成家人离晒座。佢就好野喇,拧转头叫个店员而家整杯果汁俾我。几分钟后店员真系整好左,跟住话佢有整,而家系我唔俾钱。因为我唔俾钱,佢要报警。报警后5分钟左右,警察黎到,话我有落单就系要俾钱,不过如果服务同食物唔合理我可以俾完钱后先去消委会投诉。我话我落左单,个店

当时,我地都俾左其他野食的钱,成家人离晒座。佢就好野喇,拧转头叫个店员而家整杯果汁俾我。几分钟后店员真系整好左,跟住话佢有整,而家系我唔俾钱。因为我唔俾钱,佢要报警。报警后5分钟左右,警察黎到,话我有落单就系要俾钱,不过如果服务同食物唔合理我可以俾完钱后先去消委会投诉。我话我落左单,个店员同意我取消,我亦无享用过个食物,点解要俾钱。警察话一般情况都系你落左单就应该俾钱,店员讲咩唔算数,不过今次就算啦,你地走啦,我地再处理店长。

我真系好嬲,点解系间餐厅deliver唔到服务同食物,但都系我理亏?呢篇系我第一篇食评,时隔好耐了,谂起都仲嬲,所以真系要写出黎话俾大家知。