2017-04-04 745 浏览
又系一个人揾食嘅时间,去到荔枝角,见工作地点楼下有间无舖头名嘅日食店,抱住一试嘅心态,一坐低,打开个餐单,有惊喜,竟然有「汁煮三文鱼头定食」,难得,作为一个牛脷fans,第二最爱就系鱼,特别系鱼头,竟然lunch有得食,正,即叫。问题嚟喇,落单嘅经理,似乎在暗示我下次唔好嚟咁,毫无表情,问多句都嫌烦,我心谂唔通唔欢迎我地呢孤独客,偷偷咁望下其他枱,原来个经理都几公道,对枱枱都系咁,咁佢都几一致,像叫大家明天唔好再嚟一样。不过我安慰自己,香港好多好食又出名嘅食肆一样食物好,但服务就....咪一样咁多人,香港人接受程度好高嘅。正,鱼头嚟喇,好在像好多服务和食物质素不相称的食肆一样,个鱼头嚟到卖相真系唔错,斩件上,仲跟件鱼鳍,正,由于系汁煮,所以唔似油炸咁油,可惜的是自己食惯淡口嘢,呢个汁对于我嚟讲咸左啲,我要隔起哂佢地嚟食,不过鱼头同鱼鳍都煮得好滑,无叫错。又系有得添饭,满足,估佢唔到嘅系食日式定食,竟然跟餐饮,饮埋杯热柠茶,完满。埋单,个经理依然咁cool,好一致,亦知道佢唔系针对我,都系拿拿声俾埋钱,返工去也。下次仲嚟唔嚟?你话呢?

2017-03-31