2016-03-29 2905 浏览
话哂系亚洲50最佳餐厅嘅泰菜餐厅,未食前对佢有期望。而家可以$235-350(视乎主菜)+ 85折(3月限定),试到佢的食物,当然毫不迟疑,以呢个半自助午餐,结束我的复活节食旅。试左之后......如果系一般泰国餐厅,我会收货,但50最佳耶,我会期望高一D好吧!不恰如其份的期望,怪我咯!自助餐12:00先开始,我们11:50AM 到达,本以为未入得,估唔到侍应已安排入座顺带一提,这儿的侍应亲切友善,抵赞。不过,厨房仍在准备中,要等下先呢到个环境开扬舒服,窗旁有一排排植物架,可以令食客放松心情食饱饱。在等候期间,出左去露台睇景……或者夜景会吸引D,唔,只能说,日光日白,望出去见唔靓的天台多一D,唔吸引又一如我坐在窗旁,望住对面的建筑,四周的环境唔配合餐厅的气氛,非战之罪啦!只是浪费了落地大玻璃等左一阵,终于可以开动了。头盘:最爱香蕉花伴棕榈芯沙律 + 椰菜沙律 => 爱它的清甜爽口。其次系泰式酸汁三文鱼沙律, 香辣黑毛猪柳沙律, 脆香辣汁海虾 => 三文鱼 同 黑猪 鲜嫩而猪颈肉沙律, 香辣醋汁牛柳, 青木瓜海鲜沙律, 柚子沙律 表现一般,无惊喜汤:佢有两款汤,一款系海鲜
话哂系亚洲50最佳餐厅嘅泰菜餐厅,未食前对佢有期望。

当然毫不迟疑,以呢个半自助午餐,结束我的复活节食旅。

好吧!不恰如其份的期望,怪我咯!

顺带一提,这儿的侍应亲切友善,抵赞。

不过,厨房仍在准备中,要等下先

在等候期间,出左去露台睇景……或者夜景会吸引D,
唔,只能说,日光日白,望出去见唔靓的天台多一D,唔吸引
非战之罪啦!只是浪费了落地大玻璃

等左一阵,终于可以开动了。
半自助午餐 - 头盘
头盘:

=> 三文鱼 同 黑猪 鲜嫩

半自助午餐
汤:
佢有两款汤,一款系海鲜汤,另一款系磨菇汤。
试左海鲜汤后,觉得不好喝,也就没试另一款了。

个海鲜汤好足料,不过无海鲜的香味。
我唔怕饮淡味的汤,但你话哂有咁多海鲜,无谂过个汤一D鲜味都冇。

不过话时话,青木瓜同辣汁海虾的虾,系爽的,都系冇鲜味。

头盘试过后,主菜上场。
蜜汁香煎带子配猪腩肉
1. 蜜汁香煎带子配猪腩肉 ($238)

主菜一上,我第一个感觉系点解要用饭垫住个带子壳?虽则我知道唔驶等佢左摇右摆,
但系,粒粒皆辛苦呢!

好吧!讲番正题。
虽则名为带子 + 猪腩肉,不过猪腩肉得3, 4片指甲到的大小,伴菜的炸鱼片仲多过佢。

至于味道方面,个猪腩肉有焦香,可以。而个带子就出事啦!
粒带子煮得过火,太老了。可怜的带子最中间的部份,还有一点点的嫩。
浪费了好好的一粒带子。
慢煮澳洲炖牛面颊肉
2. 慢煮澳洲炖牛面颊肉($288)

牛面颊肉稔,而且胶质富弹性,口感不俗。酱汁香浓,配饭一流
清迈蘑菇五谷饭
每个主菜配清迈蘑菇五谷饭,个饭软硬适中有弹性,富嚼劲。

之后到了甜品环节。之前的食物虽有惊喜,但大部份系一般水平。
不过算啦!话哂好坏参半啫。

而个甜品就令我好抑郁。
好食的甜品,系最完美的句号,个厨都唔明的。

唉,无我想食的马卡龙同芝士蛋糕,只有唔好食的甜品 ORZ

水果其实好难唔好食,不过个哈蜜瓜同木瓜唔够香甜。西瓜算系咁,最好系菠萝。
真系不时不食。
水果
甜品
半自助午餐
茉莉花奶冻:花香味好重香精,而个奶冻太弹牙了,鱼胶粉太多了吧!
杂果挞:挞皮可以松化D,个吉士唔够香。
蜜瓜雪葩:都系香精味重,好假
菠萝酥皮:中伏,个皮唔酥松
杏仁小蛋糕:正常,无特别
小泡芙:营养不良的,个皮又唔够香

整体黎讲,甜品唔食唔损失,食左反而仲抑郁。
我突然间好想食泰式椰汁西米糕

之后饮左杯一般中下水平的咖啡,结束左呢餐
2016-03-28
  • 慢煮澳洲炖牛面颊肉