2016-02-26
近期系尖沙咀已经揾唔到食喇所以唯有延伸去啲远嘅地方啦~呢间餐厅就系一栋商业大厦入面,出面同电梯大堂睇落都唔似有野食,如果唔系系Open Rice呢到睇到,都真系唔知有野食餐厅灯光比较暗,可以话系有格调不得不提嘅就一定系个维多利亚海景啦如果新年黎呢到食野,仲可以睇埋烟花,都咪话唔爽皮啊!!!首先上嘅系EL Salad,其实就系烟鸭胸沙律,特别之处系个salad dressing系用咗Dijon Mustard,即系黄芥末整嘅,本身Dijon Mustard嘅味道系好浓同辣,但系由于用系沙律上面,所以调淡咗啲味道普遍餐厅嘅汤都有点儿求其不过呢到嘅牛肝菌汤(Soup of the Day)就值得一赞喇!!听个经理讲,成个汤都系用水同牛肝菌煮成,最后再少少嘅香草酱调味。牛肝菌本身味道非常重,所以简单咁用水煮之后,个汤已经有浓郁嘅菇味可能厨房有啲细,所以主菜等候时间有啲慢不过终于到喇!!由于呢个系西班牙黑毛猪,猪肉嘅品质好高,所以可以煎到七、八成熟,切开可以见到啲肉有微微嘅粉红色(无影到相 ),而且肉质非常嫩滑,唔系好似食紧猪肉咁个橙色酱嘅粒粒系Juniper Berries杜松子黎,可能你会
呢间餐厅就系一栋商业大厦入面,出面同电梯大堂睇落都唔似有野食,如果唔系系Open Rice呢到睇到,都真系唔知有野食 餐厅灯光比较暗,可以话系有格调 不得不提嘅就一定系个维多利亚海景啦如果新年黎呢到食野,仲可以睇埋烟花,都咪话唔爽皮啊!!!
可能厨房有啲细,所以主菜等候时间有啲慢
呢个煎澳洲羊鞍系系咁多食物入面最出众嘅,Medium嘅羊鞍好容易切开,肉质软腍。
唔明白点解啲人成日食羊都会话「旧羊一啲都唔膻,好好食啊」食羊就紧系要食佢嘅羊膻味嫁啦!!!!呢个都有少少羊膻味,我觉得可以再重啲,同埋缺少咗同羊肉好夹嘅Mint Jelly
除咗肉食之外,我同朋友都叫咗两个意粉Share
食晒啲野真系好饱啊,唔知几多运动先可以消化到呢?