2023-07-05
观塘多特色Cafe好多人都知,但冇谂过会有一间装修咁有格调嘅法国餐厅😍位置喺观塘同牛头角中间嘅上楼餐厅,餐厅地方十分宽敞舒服,有个好chill嘅梳化位可以打卡,气氛好宁静,好适合情侣闺蜜约会同埋庆祝生日,餐厅仲设有私人大房,可以搞小型function或者一大班人gathering👍今次我哋叫咗两个set dinner,包括头盘、餐汤、主菜、甜品及餐茶,然后再叫两杯Cocktail🍹🍸餐包 有两款唔同嘅餐包,暖暖地好松软。鳀鱼车厘茄沙律 鳀鱼味道咸咸地,唔会好腥,沙律菜好新鲜,配埋黑醋汁一齐食酸酸咸咸咁原来好match❤️同埋有银白色嘅鳀鱼点缀感觉更加精致❤️蟹沙律酥皮挞 摆盘好别致,酥皮又薄又脆,细细件但系蟹肉都唔少,开胃又好食❤️龙虾汤(+$18 )非常香浓,饮得出有龙虾壳嘅味道,入面嘅龙虾肉都好新鲜弹牙,好味❤️法式洋葱汤 洋葱汤有好多洋葱,饮落好鲜甜,加上面头有用芝士焗嘅面包,芝士嘅咸香令到成个汤更加浓郁❤️熟成21日阿根廷西冷配法式宾利士汁 $388西冷牛扒肉质鲜嫩,口感爽弹有嚼口,牛味浓,好钟意佢外面烧得好香口,咸咸地好惹味😋Side dish系腌酸咗嘅青瓜同埋好爽脆嘅芦笋,配搭新鲜❤️
餐包
有两款唔同嘅餐包,暖暖地好松软。
鳀鱼车厘茄沙律
蟹沙律酥皮挞
龙虾汤(+$18 )
法式洋葱汤
熟成21日阿根廷西冷配法式宾利士汁 $388
烧黄油春鸡配羊肚菌黑松露汁 $328
鸡髀位置好嫩滑,鸡肉有少少咸味唔会淡茂茂,薯蓉味道比较淡但质地滑顺,配黑松露汁更好食。
Flamingo $68(cranberry Jus, Orange jus, Gingle Ale)
Le Monde Rainbow $78 (Gin, Blue Curacao, Orange jus, Cranberry jus)
两杯味道差不多,Flamingo似Fruit Punch酸酸甜甜几好饮😆 Le Monde Rainbow就比较甜,酒味浓啲,打卡一流❤️
Dessert of the day
榛子蛋糕都几重榛子味,唔会好甜,食落好松软,侧边仲有榛子粒,口感会再丰富啲。仲有用焦糖香蕉做装饰,食得又睇得👍
另外伯爵茶曲奇饼都好松脆呀👍
整体而言,食物质素有水准,环境舒服,以法国菜来讲,价钱非常合理,不得不提两位男职员服务态度好好,有时会讲吓笑话同我哋打成一遍,呢一餐饭食得好开心啊❤️
美味指数🍽:8.5/10
环境指数📸:8.5/10