2023-06-15
收工一个人去左九龙城揾食, 搭地铁过到黎谂住就脚少少是但揾间入去食晚饭, 系门口睇左阵餐牌, 见到有我最钟意食既船粉, 毫不犹豫咁入左去拎位坐低估唔到船粉都有咁多选择, 最后叫左猪肉丸肉片船粉, 除左河粉, 仲可以拣金边粉或米粉, 配菜本身有青有芽菜, 我全走青同走芽菜, 再叫左多汤船粉卖相同我系泰国食到既好相似, 但份量比我想像中大碗, 系一人份量多少少, 入面除左有猪肉丸、肉片, 仲有猪皮同猪润, 个汤浓郁得黎带甜, 唔会系死甜𠮶种味道, 猪肉丸好弹牙, 肉片质感几软熟, 炸猪皮超正带脆刃口感, 猪润就煮得熟左啲, 如果可以生返少少就更好了! 另外再叫左个猪肉碎生菜包, 生菜大片新鲜, 肉碎之中夹杂左花生碎, 食落口感刚刚好, 又唔会过分干又唔会太湿, 辣得黎好惹味, 如果食得辣既人会钟意, 同埋都真系几大碟, 如果平时同朋友黎叫几样𩠌一齐食, 都够3-4个人食整体味道几正宗, 环境干净又光猛, 上菜速度几快, 船粉唔系度度食到, 依度有得食真系加分, 同埋啲份量同价钱系合理, 一个人黎食又唔会叫唔到野食, 一大班朋友黎食都得