2021-08-03
边个话净系得女仔钟意食日本嘢?呢晚同个大旧佬食饭,🏮佢就主动带咗我去铜锣湾新开嘅「浪·居酒屋」,仲调转话我一定喜欢,但明明系佢想食啰。不过餐厅装修确系几靓,全场挂满灯饰,闪闪发光✨,但餐枱之间就有啲迫。另外,其实未入到餐厅,喺扶手电梯大堂都已经见到佢嘅摆设。气氛好绝对系居酒屋嘅加分位,餐厅喺呢方面几落力,例如指定时间会有店员敲鼓🥁,并为客人送上清酒🍶,干杯!同时,如果有人生日,店员亦会邀请全场一齐向寿星唱生日歌。餐牌超大本,睇到人眼花撩乱,菜式选择非常多,未能一一尽录。最终我哋决定每个类别都嗌啲,由于餐枱偏细,啲食物多到摆唔晒呀😅。自创火炙寿司:火炙葱吞拿鱼腩($128),佢系自己动手做系列,由一板呑拿鱼蓉、日本蛋黄、饭以及紫菜组成。店员会先放低寿司比我哋影相,然后再拎火枪出嚟烧🔥,炙烧后嘅鱼肉特别香。呑拿鱼蓉份量多,但饭就好少啰,唔够喉啊。特式卷物:Nami卷($168),呢个卷物以餐厅名称命名,相信系招牌菜🍣。卷物造型澎湃,配料堆叠到好高,醋饭上面放满吞拿鱼蓉、三文鱼子、鱼子酱同金箔,一口系食唔哂㗎。自创卷物:软壳蟹($88),佢其实系未卷嘅手卷😅,我觉得还好啦,唔算好新奇,反而紫
自创火炙 寿司:火炙葱吞拿鱼腩($128),佢系自己动手做系列,由一板呑拿鱼蓉、日本蛋黄、饭以及紫菜组成。店员会先放低寿司比我哋影相,然后再拎火枪出嚟烧🔥,炙烧后嘅鱼肉特别香。呑拿鱼蓉份量多,但饭就好少啰,唔够喉啊。
自创卷物:软壳蟹($88),佢其实系未卷嘅手卷😅,我觉得还好啦,唔算好新奇,反而紫菜趟开咗仲易变淋。🦀软壳蟹几大件,炸衣够薄,配合埋蟹籽同青瓜丝,三重脆脆。
日式和牛荞麦面($148),以上嘅 寿司卷物都比较的骰,所以嗌返碗面食就啱啱好。🍜面底可以选荞麦面或者乌冬,我要咗前者,估唔到热食配汤都唔错,面条软硬适中,唔易断,有口感。🐮牛肉有几大片,另外仲有一大堆昆布。
烧牛脷($68),牛舌好味道👅,厚度够,肉质软稔,简单用盐同黑椒调味已经OK。
月见鸡肉棒($58),鸡肉棒带点软骨,爽爽的,沾埋蛋汁(月见嘅意思)食好Juicy🥚。
烧日本青椒仔($38),🫑我唔肯定青椒仔系咪来自日本,不过佢比起灯笼椒好食呢。
烧粟米($38),🌽粟米就无乜特别,本身够甜,亦无烧到干哂。
总括嚟讲,居酒屋座无虚席,相信唔少人都好享受呢度嘅气氛。此外,食物种类繁多,有齐 寿司刺身、串烧同熟食等,总有一款啱食,不过我认为定价就较为进取🙈,但间唔中食一次就算啦。