2021-12-19
朋友订咗夏宫食午餐,要提前两星期先有位。香格里拉既装潢一直都好传统地华丽, 所以夏宫既设计都好华丽宫殿feel 。一坐低有杯玫瑰花茶做welcome drink, 个样都几靓。午市都有几多选择,但因为我哋只有两个人所以唔叫唔到几多嘢食。最后点左三个点心,同埋两个小菜就已经食得几饱下。首先嚟嘅系鹅肝酱煎牛仔骨,佢本身系Signature Dishes 之一, 真系冇令人失望! 呢个真系超级值得推荐, 整个配搭都相当适宜! 鹅肝切碎晒, 融入个酱汁度, 令到整个酱都好绵好滑, 味道系少少甜, 好浓好香! 牛仔骨做得好淋, 食一啖牛仔骨既肉再搭配个酱, 真系好好食! 竹笙蛋白豆苗,呢个素食看来很清淡,都系好好食。啲竹笙好厚身,咬落去有点爽既口感; 下面嘅蛋白嘅量好多,味道有啲似平时食赛螃蟹𠮶啲蛋白,好滑; 豆苗够新鲜。呢个𩠌都系十分推荐!点心拣咗水晶虾饺王,鲜虾豆苗饺,羊肚菌上素饺。呢三个点心就正常水准发挥。期待下次试佢其他小菜!
最后点左三个点心,同埋两个小菜就已经食得几饱下。
呢个真系超级值得推荐, 整个配搭都相当适宜!
点心拣咗水晶虾饺王,鲜虾豆苗饺,羊肚菌上素饺。
呢三个点心就正常水准发挥。
期待下次试佢其他小菜!