2018-05-22
同事话呢间餐厅晚市的中菜唔错,今晚约我一齐去食。楼下放咗餐厅菜谱,吸引途人去楼上食饭。餐厅都好大好宽敞,晚饭时间刚开始,客人开始光临。侍应阿姐招呼好,即来一壶靓香片。十八号台,同事至爱,话好 lucky,同时发板点菜。1. 金砖豆腐 $382. 陈皮话梅骨 $983. 脆皮牛腩 $1084. 世华招牌炒饭金砖豆腐:豆腐看似平凡,但要将炸豆腐炸到外皮金黄,内里雪白嫩滑,实在唔易造。同时,外皮上了椒盐,惹味可口。脆皮牛腩:这个菜功夫都唔少,首先要将牛腩炆腍入味,然后切成方件,再上炸浆,炸脆。炸的时候,火喉要掌握得好,否则外皮会炸得唔够香脆,又或炸过龙炸㶶。更甚者会将内里的牛腩炸干变韧。这个就刚刚好,造到外脆内嫩。外皮炸到金黄香脆,内里的牛腩仍保持腍嫩,而且牛味浓郁。酱汁方面有两款,一是喼汁,二是甜酸汁,我比较钟意个甜酸汁,因为少少的甜酸味更能提升牛的味道。陈皮话梅骨:这个菜外边唔易食得到,个汁系真材实料用话梅来造,味道超正。排骨肉多,骨肉亦容易分离。我建议大家食这个话梅骨的步骤是,首先挟起一件骨,用鼻子闻一闻话梅的香味,然后,放入口内,做舌头啜一下话梅汁,试真个味道,再慢慢咀嚼肉嫩的排骨,
餐厅都好大好宽敞,晚饭时间刚开始,客人开始光临。
侍应阿姐招呼好,即来一壶靓香片。
十八号台,同事至爱,话好 lucky,同时发板点菜。
1. 金砖豆腐 $38
2. 陈皮话梅骨 $98
3. 脆皮牛腩 $108
4. 世华招牌炒饭
金砖豆腐:
脆皮牛腩:
陈皮话梅骨:
这个菜外边唔易食得到,个汁系真材实料用话梅来造,味道超正。排骨肉多,骨肉亦容易分离。我建议大家食这个话梅骨的步骤是,首先挟起一件骨,用鼻子闻一闻话梅的香味,然后,放入口内,做舌头啜一下话梅汁,试真个味道,再慢慢咀嚼肉嫩的排骨,包保你食过番寻味。
世华招牌炒饭:
炒饭炒到粒粒分明,睇真啲,原来有好多好多鲍鱼仔,唔怪得知这个炒饭是招牌炒饭。细心细味一下,原来还有咸蛋黄的香味,呢个炒饭真系好掂,值得推介。
以上四个菜都好有水准。不过,甜品欠奉,稍为美中不足。