2023-10-26
星期六同老公同开锣湾礼顿道,路经一间正宗越南餐厅,所以就入去食左个越南午餐啦!餐厅装修都偏向简洁,但就更加突出墙上嘅壁画同小饰物,充满越南特色。餐厅嘅午餐种类都有好多而且都几抵食,饭、檬、炒河..仲有法包,可以话想食乜都得,我地就每人叫左一个午餐,另外就加配左啲小食。老公嘅 牛坑腩汤河 ,牛坑腩口感软腍,而且肥瘦好适,仲非常入味。而汤底不油腻,食完唔会有口渴感觉(即系冇乜味精),再加埋丰富嘅配菜一齐食,整体上唔错哦。我就嚟一个 肝酱猪颈肉法包 ,暖暖嘅法包外层松脆而内层软绵,鲜嫩多汁嘅猪颈肉加埋鹅肝酱同配上酸萝卜丝一齐食,超正嘅口感同味道,唔怪之得我见同场都有好多食客都点依个。另外我地仲叫左两个小食,先嚟老公大赞嘅 越式炸春卷 ,完全系即叫即炸,但佢又唔会炸得好油。脆卜卜嘅春卷皮包住大量配菜同虾肉,超好味。仲有 香茅鸡翼,同样系即叫即做所以送上嚟时都系热辣辣嘅,鸡翼皮脆肉嫩,而腌出嚟嘅香茅味都好香浓。最后就当然唔少得叫左两杯解渴清新嘅 青柠梳打 同埋 咸梅青柠梳打 特饮啦