2020-03-13
依家难得出门见见朋友,朋友带我去附近餐厅食埋晚饭倾耐d,佢有食过,觉得唔错,带我试下。餐厅可以话系好多选择,你想食嘅中菜款式都有,一时间好难选择😂咸香海虾球虾球肉质爽口弹牙,配上薄薄的一层咸蛋黄,味道配搭得十分好,配上咸蛋黄,真系好酥香好惹味。而且咬落又唔觉得厚粉,整体口感都几好。土匪抢鸭系全晚最好食嘅菜式,咸度同辣度混合得啱啱好,配合鸭肉原本嘅鲜味,一拍即合。鸭肉经过腌制同烹调,味道丰富有层次,放入口,先系一个辣味蔓延开嚟,慢慢带出鸭肉嘅香味,然后喺其他酱料,令人无法自拔。干煸四季豆四季豆好鲜嫩,咬落去总有“索索声”嘅感觉,配上淡淡的橄榄菜以及肉碎,味道颇为惹味,又不失清新。葱油海蜇皮海蜇肉厚实有韧性,配上葱油作为调味料,不失为一碟开胃前菜。重庆酸辣鱼片鱼片爽口,比起日常经常食到嘅鲈鱼,肉质更加鲜味,加上酸菜汤底同埋少少辣椒更加开胃可口。除咗鱼片仲有粉丝配搭,不失风味。姜汁芝麻汤圆食完味道丰富嘅上菜,饭后配上一碗姜汁汤圆,乱唯有满足。姜味唔算太浓烈唔使怕辣。
海蜇肉厚实有韧性,配上葱油作为调味料,不失为一碟开胃前菜。